Yılın sonuna doğru yaşanan hareketlilikten, konut kredilerinde yaşanan gelişmelerden ve yabancı ilgisinden memnun olan konut sektörü 2019 yılına pozitif beklentilerle giriyor.


2018 yılında ciddi bir sıçrama gösteren yabancıya konut satış adetleri ve yıl sonu satışlardaki hareketlilikle birlikte iyimser bir havanın estiği konut sektöründe 13 aralık cuma günü Ziraat Bankası’nın konut kredi faizleri indirmesiyle birlikte yüzler gülmeye başladı.

Diğer kamu ve özel sektör bankalarının benzer hamleler yapması halinde konut satışlarının hızlı bir şekilde ivme kazanması bekleniyor.

Ekonominin lokomotif şirketlerinden inşaatın, ülkedeki döviz kurundaki dalgalanmalar ve faiz oranlarındaki artıştan en çok etkilenen sektör olduğunu belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak; geçen yılın rakamlarını yakalamak için inşaat yapı maliyetlerinin artışına karşı sektörün fiyatlarda indirim yoluna gittiğine dikkat çekerek enflasyonla mücadele kampanyaları kapsamındaki indirimlerin satışlarda hareketlilik getirdiğini söyledi.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre bir inşaat firmasında genel müdür olarak görev yapan Levent Oruç da enflasyon ve kredi faizlerinde yaşanan artışın ülke genelinde inşaat sektörünü son derece olumsuz etkilediğini söyleyerek cuma günü Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamayla konut kredilerindeki faiz indiriminin yılı iyi kapatmayı beklediklerini ve 2019 yılında 31 martta yapılacak yerel seçimlerden sonra konut piyasasında işlerin hareketlenmesini beklediklerini söyledi.