GYODER’in, bu yıl 16’ncısını gerçekleştirdiği Gayrimenkul Zirvesi, Maslak Uniq Hall’da gerçekleştirildi. Gayrimenkul alanında en çok merak edilen konular, konut sektörünün temsilcileri tarafından masaya yatırıldı.


Konut sektörünün ulusal ve uluslararası temsilcilerinin yanı sıra, iş dünyasının önemli isimleri ve usta ekonomi yazarlarından oluşan konuşmacılar sektöre dair analizlerini 16. Gayrimenkul Fuarı’nda dile getirdiler.

Gayrimenkul Zirvesi’nin, sektörün en önemli buluşması haline geldiğini vurgulayan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Türkiye gayrimenkul sektörünün gelişimi adına önemli bir misyon üstlenen GYODER olarak, önceliğimiz, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye için stratejik öneme sahip gayrimenkul sektörünü, çok daha güçlü bir seviyeye taşımaktır. Gelecek nesiller için daha sağlıklı, verimli, çevre dostu projelerin ve akıllı şehirlerin hayata geçirilmesini hedefliyoruz” dedi.



“Kamudan Beklentilerimiz Devam Ediyor”

Sektör olarak kamudan beklentilerinin olduğunu ifade eden Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Kamunun, yeni yönetmelik ile sektöre yönelik iyileştirmeleri ve destekleri için gayrimenkul sektörü adına müteşekkiriz ancak beklentilerimiz bazı noktalarda devam ediyor. Örneğin KDV konusunda bazı uygulamaların tek KDV oranı üzerinden ortak hale getirilmesi gibi bir beklentimiz var. Buna ilave olarak, özellikle konut faiz oranlarının makul seviyede olması; ivmenin hızlanması ve sektör olarak ülkemiz ekonomisine katkımızın artması için önem arz ediyor. Ayrıca ülkemize daha fazla yabancı yatırımcı çekmek ve konut satışlarını artırmak için 1 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yapan yabancı yatırımcıya vatandaşlık hakkı getirilmişti. Bugüne kadar Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapan yabancı yatırımcıların, ağırlıklı olarak 100 bin ila 300 bin dolar civarında bir yatırım aralığını tercih ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla bu şartın esnetilerek 300 bin dolara indirilmesini bekliyoruz. Kamunun da olumlu baktığı bu düzenlemenin, hem emlak sektörüne hem de Türkiye ekonomisine çok ciddi bir katkı yapacağına inanıyoruz” diye konuştu.

"İstanbul Örnek Bir Akıllı Şehir Olmalı"

Feyzullah Yetgin, akıllı şehir uygulamalarına değinerek: “Akıllı şehir uygulamaları, kent yaşamını sürekli dönüştüren ve gelecekte de sıklıkla karşılaşacağımız bir olgu olarak önümüzde duruyor” diyen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupa bugün akıllı şehir konusunda lider konumda. Kamunun da destekleriyle hayata geçen projelerin çoğunda, enerji teşvikleri, daha iyi ulaşım, nitelikli binalar ve daha verimli su kullanımının hayata geçirilmesi hedefleniyor. Akıllı şehir konseptini biz de bir an önce gündemimize almalı ve bu yönde projeler geliştirmeliyiz. Hem bir finans şehri, hem turizm merkezi, hem sağlık merkezi, hem de ulaşım merkezi olarak öne çıkan İstanbul, üçüncü havalimanıyla birlikte dünya çapında bir lojistik merkezi olma yolunda. Dolayızıyla İstanbul, akıllı şehirlerde olması istenen tüm alanlarda güçlü ve etkili bir şekilde yer almalı. Dünyada ayrıcalıklı bir konuma sahip olan İstanbul’u, kapsamlı bir planlamayla örnek bir akıllı şehir haline getirmeliyiz” dedi.

Konutun Genetik Hafızası

GYODER Başkan Yardımcıları Ersun Bayraktaroğlu, Neşecan Çekici ve Prof. Dr. Gürsel Öngören, ‘Gayrimenkulün Genetik Hafızası’ başlığı altında gerçekleştirdikleri sunumlarında; Türkiye'nin Gayrimenkul Hafızası Nasıl Çalışıyor?, Gayrimenkulün Geçmişi ile Geleceğin Haritasını Çıkarmak Mümkün mü?, Yarının DNA'sı İçin Dün ve Bugün Bize Ne Anlatıyor?, Sektörün Genetiği Hangi Yönde Değişecek? 4.0’a geçiş Mümkün mü?, Gayrimenkul İçin Kusursuz Gen, Düş mü Gerçek mi? konularını değerlendirerek, Türkiye’de gayrimenkulün tarihsel gelişimine ışık tuttu.

Sektör Beklentileri Karşıladı mı?

Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve The Land of Legends Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin de aralarında bulunduğu isimler, ‘Gayrimenkul Sektörü ile DNA’nız Uyuştu mu?’ başlıklı oturuma katılarak farklı sektörlerden gayrimenkul sektörüne geçenlerin beklentilerini, sektörün avantajları ve dezavantajlarını tüm yönleriyle değerlendirdi.