Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, gayrimenkul sektörüyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. İnşaat firmaları kendi bünyesinde 84 ay vadeleri 120 aya kadar yükseltecekler Bankalar faiz indirimi yapmaz ise konut sektörünü zor günler bekliyor dedi.

Konut sektöründe fiyatların balon yapmasından veya arz talep dengesinden değil, faizlerin yüksekliğinden kaynaklanan bir durgunluk yaşanıyor. Faizler aylık 1 ‘in üzerine çıktığı zaman konutta banka kredileri çalışmıyor, yüzde 0.8’lerde yeniden çalışmaya başlıyor.

100 konutun satışından alınan parayla bugün ancak 75 konut yapılır. 500 konut satan buradan aldığı parayla 350 konut yapabilir. Son iki senedir hiç kimse konutlara zam yapamadı. Yıllık yüzde 9-10 enflasyon üzerinden iki senede yüzde 20 enflasyon oldu. Bu da aşağı yukarı aylık yüzde 1 ‘lik zamma tekabül eder. Ama bu zamların hiçbiri yapılamadığına göre konut fiyatları yüzde 20 ucuzladı demektir. Yani konutta zam olmaması otomatikman ucuzlamasını beraberinde getiriyor. Bundan daha fazla da ucuzlayamaz.

Bu açıdan konutun avantajı artık çok farklı. Temelden almak yerine bitmiş konut almak daha kârlı. Bitenler satılmadan yeni konutların önü açılmayacak. Temeli yeni atılanların satılması için önce bitmişlerin satılması lazım. Bitmişler satılmazsa piyasanın önü açılmayacak, kilitlenme sürecek.

Bu neyi getirecek? Toplu alımı getirecek. Parası olanlar gayrimenkul portföy yönetim şirketleri kuracaklar. Bunun Türkiye’de önü açıldı, SPK’dan düzenlemesi çıktı. Vergisiz GYO’lar gibi, gayrimenkul portföy yönetim şirketi kuruyorsunuz. Oraya konut ve ticaret alanları vergisiz biçimde alıyorsunuz, gelir vergisi de ödenmeyecek. Dolayısıyla bitmiş ama satılamayan konutların birçoğu fonlara gidecek.

Ya dışarıdan fonlar gelecekler ve ciddi pazarlığa oturacaklar, ya Türkiye içerisinde fonlar kurulacak ve 50’şer, 100’er, 200’er toplu şekilde bu konutları alacaklar. Bu da bir çözüm, piyasayı rahatlatır. Sonunda iş oraya doğru gidecek.”