Çulhalık “Konut fiyatları Avrupa metropollerindeki fiyatlarla başa baş hale geldi. Bu nedenle sektörü zor zamanlarda ayakta tutan yabancı yatırımcı artık gelmiyor. Türk yatırımcı da bir çok avantaj nedeniyle yurt dışına yöneldi” dedi.

 

Gayrimenkul sektöründeki denge değişimlerine dikkat çeken İnsay Yapı Yönetim Kurulu
Başkanı İhsan Çulhalık, sektörü zor zamanlarda ayakta tutan yabancı yatırımcının gitgide azalmasının yanı sıra yurt dışında gayrimenkul yatırımı yapan Türklerin sayısında patlama olduğunu hatırlattı. Yüksek konut fiyatlarının Avrupa metropollerindeki fiyatlarla başa baş hale gelmesi nedeniyle Türk yatırımcının yurt dışına kaçtığını söyleyen İhsan Çulhalık, gayrimenkul sektörüne yabancı döviz girişinin 2023’te yüzde 45 azalışla 3,5 milyar dolara gerilediğini, buna karşın Türkler’in yurt dışında yaptığı gayrimenkul yatırımlarının ise 2023’te 163,7'lik artışla 2 milyar 86 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

“İstanbul, Londra ve Paris’le yarışıyor”

İhsan Çulhalık “İnşaat girdi maliyetlerindeki yükseklik ve aşılamayan finansman sıkıntısı konut üreticilerini zorluyor. Bu nedenle de konut üretimi yavaşlıyor, yeni konut sayısı artmıyor. Aşırı yükselen fiyatlar konut satın almayı her geçen gün daha zor hale getiriyor. Türkiye’de ev sahibi olma oranı yüzde 58’e kadar gerilemiş durumda.

Öyle ki; konut fiyatları 10 yılda 12 kattan fazla artmış durumda. İstanbul'daki bir dairenin fiyatı Paris ve Londra'daki dairelerle yarışır hale geldi.

Böyle olunca da konut yatırımı yapmak isteyen pek çok kişi de daha uygun şartları olan ülkelere yöneliyor. Resmi veriler bize Türklerin son bir yılda yurt dışı yatırımının yüzde 163 arttığını gösteriyor. 10 yıl önce yurtdışından konut almak için harcanan rakam 130 milyon dolar iken, bugün bu rakamın 22 kat arttığını görüyoruz. Özellikle Miami, Dubai ve Londra gibi şehirlerde Türklerin gayrimenkul alımı dikkat çekici bir seviyeye geldi” diye konuştu.

“Uzun kredi vadeleri cazip geliyor”

İhsan Çulhalık, dış ülkelerde konut almanın gelecekte yurt dışı planları olanlar için cazip bir seçenek olarak görüldüğünü dile getirdi. Çulhalık “Ev sahibi olmak isteyenler Türkiye’deki yüksek gayrimenkul fiyatları nedeniyle kendilerine alternatifler yaratıyor.

Yurt dışında yaşama planı olanlar, çocuklarının eğitimi için yurt dışına yerleşmeyi düşünenler ya da dövizle kira getirisi sağlamak isteyenler için yurt dışından gayrimenkul almak son derece cazip bir hale geldi. Ayrıca bazı ülkelerin gayrimenkul alanlara oturum izni vermesi de teşvik edici bir etken oluyor. Türkiye’de en çok 10 yıl olan konut kredi vadeleri, çoğu Avrupa ülkesinde 30 yıla kadar varıyor. Konutun amorti etme süresi de daha kısa oluyor. Tüm bu etkenler yatırımcıyı yurt dışına yöneltiyor” dedi.

0 216 3141414       www.insayyapi.com             www.ondortuc.com.tr   www.kolsuzlarkimya.com

 

 

İnsay Yapı hakkında:

Ankara’da konut satışları düşmeye devam ediyor Ankara’da konut satışları düşmeye devam ediyor

Grubun temelleri 1979 yılında ağırlıklı mobilya sektörüne toptan boya, vernik, tiner, polyester malzemeleri tedariki yapan İhsan Boya San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin kuruluşu ile atıldı. 1994 yılında grubun amiral gemisi Kolsuzlar Kimya San. ve Tic. AŞ. ile bir çok endüstriyel tesisin ana girdisi konumunda olan 50’yi aşkın kimyevi maddenin dış ticareti, depolanması ve lojistiğinin sağlanmasına yönelik yatırım yapıldı.1997 yılına gelindiğinde grubun üretici firması olan İhsan Kimya Boya San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.’nin kuruluşu tamamlandı. Böylelikle sanayi tipi endüstriyel ve sentetik tinerlerin üretimine başlandı. Daha sonra 40 yıllık tecrübe ve sermaye birikimini gayrimenkul sektöründe kazandırmak üzere, 2011 yılında İnsay Yapı San. ve Tic. AŞ’yi kuruldu. Ankara’da 119 konuttan oluşan Elit Manzara Beytepe projesi ile İstanbul Pendik’te 252 konutluk Ondörtüç Pendik projesini hayata geçirdi. Önümüzdeki dönemde başta dev kentsel dönüşüm projeleri olmak üzere, pek çok yeni projenin de hazırlıklarını sürdüren İnsay Yapı, güçlü kadrosu ile sektörde söz sahibi aktörler arasında yer almaktadır.