Türkiye’nin Kuveyt Büyükelçisi Ayşe Hilal Sayan Koytak, Kuveytlilerin Türkiye’den aldığı gayrimenkul sayısının şu ana kadar 7 bin 500’ü aştığını belirtti.


Türkiye ile Kuveyt arasındaki ekonomik ilişkilere yönelik bilgi veren Koytak, 2016 yılında 700 milyon dolar olan ticaret hacminin, geçen yıl yaklaşık 1,3 milyar dolara yükseldiğinin altını çizdi. Koytak, hedefin 5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Kuveyt’te son dönemde proje üstlenen inşaat firmalarının sayısının giderek arttığına değinen Koytak, büyük inşaat firmalarından Limak’in 4,4 milyar dolar bedelle Kuveyt’in yeni havaalanı inşasını üstlendiğini anlattı.

Ayşe Hilal Sayan Koytak

Söz konusu projenin Kuveyt tarihinde petrol sektörü haricindeki en büyük olduğuna işaret eden Koytak, Türk firmalarının da tek seferde yurt dışında üstlendiği en büyük projeyi teşkil ettiğini vurguladı.

Koytak, ayrıca daha çok inşaat sektöründeki Limak, Cengiz, Kolin, Polatyol ve STFA olmak üzere irili ufaklı firmaların aldığı ihalelerin toplam değerinin 6,5 – 7 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

“İşbirliğimiz her yıl artıyor”


Geçen yıl sonu itibariyle Kuveytlilerin Türkiye’deki yatırımlarının toplamının 1,68 milyar dolara yükseldiğini dile getiren Koytak, bu miktarın daha da artması için çabalarının sürdüğüne işaret etti. Büyükelçi Koytak, “Daha çok inşaat sektöründe olan iş birliğimizi sağlık, eğitim, savunma sanayi gibi diğer sektörlere de açmak için girişimlerimiz sürüyor.” şeklinde konuştu.

Kuveyt vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul alımına büyük ilgi duyduğunu söyleyen Koytak, “Şu ana kadar aldıkları gayrimenkul sayısı 7 bin 500’ü aştı. Sadece geçen yıl bin 691 mülk edinimi oldu. Bu rakamlar Kuveyt ve vatandaşlarının ülkemize olan güvenine işaret ediyor.” ifadelerini kullandı. Koytak, büyükelçilik olarak Türk vatandaşlarının Kuveyt’te yapılan ihalelerden daha fazla pay alması ve Kuveyt'lilerin Türkiye’ye daha fazla yatırım yapması için 7/24 çalıştıklarını dile getirdi.