Büyükçekmece’de hazineye ait yaklaşık 149 bin metrekarelik arazi üzerinde yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilmesi planlanan ve Büyükçekmece Belediyesi tarafından ihaleye çıkarılan yat limanı projesi ihalesi İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu.





Proje ihalesi; ilk çıkarıldığında 40 milyon dolarlık bir yatırım planlamasıyla Almanya merkezli IGM GmbH tarafından alınmıştı. Yat limanının 49 yıllığına işletme hakkını alan şirket; projeye Türk ortakların da dahil edilmesiyle birlikte Marina İstanbul Turizm İnşaat A.Ş. adında yeni bir şirket kurmuşlardı. Devam eden süreçte proje başlayamadığı gibi bir de Türk ortaklar hakkında dolandırıcılık davası açılmıştı. Gelişmeler üzerine proje yeniden ihaleye çıkarılmış ve haziran 2015’te Yeditepe Marina Yatırım Turizm İnşaat A.Ş. projeyi devralmıştı.





Hürriyet’te yer alan habere göre, limanın yapım süreci devam ederken Büyükçekmece’de yaşayan 4 vatandaş; liman projesinde bir planlama hatasının olduğunu ileri sürerek projenin durdurulması yönünde dava açtı.





İstanbul 8. İdare Mahkemesi 11 aralıkta davayı karara bağlayarak “Kıyı İstanbul” olarak tanıtımı yapılan projenin yapımına yönelik işlemlerin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve teknikleri ile kamu yararına uygun olmadığı gerekçeleriyle projeyi durdurma kararı aldı.





Kaynak: Hürriyet