Miras bırakan kişi ölmeden önce bir vasiyetname hazırlamışsa burada evin yarısını dilediği kişiye bırakabiliyor. Kalan diğer yarısı ise Medeni Kanun’da belirlenmiş oranlar nispetinde diğer mirasçılara dağıtılır. Vasiyetname hazırlayanın eşi ve çocukları varsa ve hayattaysa yine en fazla evin yarısını bir başkasına bırakabilir. Yarısından fazlasını bırakması halinde eş ve/veya çocukların itirazı ile yasal olarak bu durum bozulur.





Bırakılmış bir vasiyetname yoksa!





Ortada bir vasiyetname yoksa bu evin mirasçılara nasıl pay edileceği yine Medeni Kanun’da belirtildiği şekilde olur. Buna göre:





  • Eş ve çocuklar hayattaysa evin yüzde 25’i eşin, yüzde 75’i çocukların olur.
  • Miras bırakanın eşi yoksa ev çocuklarına eşit oranda dağıtılır.
  • Miras bırakanın eşi ve çocuğu yoksa mülkü anne ve babasına kalır. Anne ve babası da yaşamıyorsa kardeşleri hak sahibi olur.




Miras kalan evi üzerinize nasıl alabilirsiniz?





Mirasçılardan herhangi birisi tapu sicil müdürlüğüne müracaat ederek;





  • Miras bırakana ait, ilgili vergi dairesinden alınan veraset ve intikal vergisinin ödendiğini gösterir belgeyi,
  • Mirasçılık belgesini,
  • Kimlik aslı, fotoğraf,
  • Zorunlu deprem sigortası sunmak suretiyle evi üzerine alabiliyor.




Miras kalan eve tapu harcı ödeniyor mu?





Miras kalan evin tapusunu mirasçılar üzerilerine alırken herhangi bir tapu harcı ödemiyorlar. Bu durumda mirasçıların tapu sicil müdürlüğüne sadece döner sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre 2019 için 128 lira ücret ödemesi ve veraset ve intikal vergisini ödemesi yetiyor.





Veraset yoluyla intikal eden malların, evlatlıklar da dahil olmak üzere çocuklar ve eşten her birine düşen miras paylarının 2019 yılı için 250 bin 125 lirası, eşin yalnız başına mirasçı olması halinde ise kendisine isabet eden miras payının 2019 yılı için 500 bin 557 lirası istisna oluyor.