Her ayın üçüncü günü açıklanan enflasyon rakamları ile  kira artışı oranı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.





Kira artış oranı 2019 Ocak ayında resmi gazetede yayınlanan kararla Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinden 12 aylık ortalamaya göre hesaplanıyor.





Kira artışı oranı daha önce Yİ-ÜFE oranlarından hesaplanıyordu. Son yıllarda ÜFE rakamlarının yirmili rakamların üzerine çıkmasından dolayı enflasyonla mücadele çerçevesinde Kira artış oranlarıda daha her ay ÜFE'ye göre yaklaşık yüzde 10 daha az çıkan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinden yapılmasına karar verildi. Ocak ayında resmi gazetede karar yayımlandı.





Nisan ayında yapılacak kira artış oranı için TÜİK tarafından bugün açıklanan Mart 2019 TÜFE artış oranı uygulanacak. TÜFE'de açıklanan oranlardan 12 aylık ortalama kira artışı için kullanılacak. Buna göre Nisan ayında yapılacak kira artışı şu şekilde olacak.





TÜİK Mart Ayı TÜFE oranı ile kira artışı





TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,03, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,71 ve on iki aylık ortalamalara göre %18,70 artış gerçekleşti.





Nisan ayında yapılacak kira artış oranı on iki aylık ortalamaya göre yüzde 18,70 oranında yapılacak.





Zamlı Nisan ayı kira artış örnek hesaplama





Kira oranı : 1.000 TL
Nisan zam  :  % 18,70





Zamlı Nisan ayı kira artışı : 1.118,70 TL