Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, orman, kıyı ve koylar başta olmak üzere tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerini halkın hizmetine açarken, işletmesinde vakıflarla çalışmak için harekete geçti. Bakanlık, ilgili yönetmelikte yaptığı değişiklikle Çeşme, Dalyan, Gökçaada, Bozcaada gibi yerlerdeki koylar ile Tuz Gölü, Van Gölü, Belek, Saros Körfezi, Uzun Göl, Patara, Pamukkale gibi özel çevre koruma bölgelerini çevreye duyarlı vakıflara kiraya verecek.


Bakanlık, 23 Haziran tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile öncelikle Danıştay'ın iptal kararları doğrultusunda, Tabiat Varlıkları ve Doğal SİT Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Yönetmeliğini Kamu İhale Kanununa uyumlu hale getirdi.

10 YIL İŞLETME
Bakanlık yetkilileri, bu tür doğal güzelliklerin halka hizmet amacıyla açılması durumunda kar amaçlı, özel şahıs veya şirketler yerine çevreye duyarlı vakıflarca işletilmesini istediklerini vurguladılar. “TEMA, ÇEKÜL, ÇEVKO, TÇV, TURMEPA, TÜKÇEV, ÇEK gibi sivil toplum kuruluşları da ellerini taşın altına koysunlar. Ya bize proje yapıp getirsinler ya da bizim ilanlarımıza, çağrılarımıza iştirak etsinler” diyen yetkililer şöyle konuştu: “Uygun bulursak kendilerine 10 yıl süreyle işletmesini ya da yatırım yapacaksa 30 yıl süreyle kullanım hakkını verebileceğiz. Doğal güzelliklerimizi STK'lerle daha iyi korumuş olacağız.”