Adını İngilizce çabuk tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alan QR kodunu, bu hafta itibarı ile tapu senetlerimizde de görmeye başladık. Tapu müdürlüklerinde basılan tüm tapu senetleri üzerinde bulunan QR kodu ile, gayrimenkulünün haritasına ulaşılabilecek.


Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “QR kodu uygulaması ile taşınmazın tapu senedini alan malik, aldığı yeri cep telefonu üzerinden haritada görebiliyor. Tapu senetlerine dinamiklik getiren ve bilgi paylaşımını kolaylaştıran bu uygulama, tapu senedini yeni alanlar içinde merak uyandırıyor” dedi.

Nasıl Kullanılıyor

QR kodun kullanımına ilişkin de bilgiler veren Altın Emlak Genel Müdürü “Öncelikle ücretsiz olarak sunulan QR Kodu okuma programlarından herhangi birini mobil cihazınıza indirmeniz gerekiyor. Tapu senedi üzerinde, yüz ölçümü bilgileri altında yer alan QR kodunu da telefon veya tabletinizin kamerası ile okutuyorsunuz. Program yön fark etmeksizin, otomatik olarak kare kodunu tanıyacak ve sizi https://parselsorgu.tkgm.gov.tr adresine otomatik olarak yönlendirecek” dedi.

Katman türünü sağ üst köşedeki ayarlardan değiştirebilmek mümkün

Tapu Senetlerimiz Hala Yetersiz

QR kodu ihtiyacını daha önce gündeme taşıdıklarını da belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Tapu senedini alan malik hala maalesef birçok bilgiden mahrum. Mevcut tapu senetleri taşınmazları doğru ve yeterli bir seviyede temsil edemiyor. QR sadece taşınmazın konumunu göstermiş olacak. Bugün hala tapu senedi evrakında bir bağımsız bölümün kaç m² olduğu, ne zaman inşa edildiği, bu evrakın hala geçerli olup olmadığı, hissedar sayısı gibi birçok önemli bilgi maalesef cevapsız” dedi.

Afiş ve Brandalarda da Olmalı

Firma olarak QR kodu sistemini uzun yıllardır mobil uygulamalarında ve brandalarda kullandıklarını belirten Özelmacıklı “Bir afişte yada brandada bile QR kodu kullanılmalıdır. Bu kod ile müşteri taşınmazın detaylarına, ilan sayfasına doğrudan ulaşabilir. Gerçekten aradığı kriterlerde ise emlak firmasından randevu alır yada taşınmaz gösterme talep edebilir. Bu nedenle pazarlama tarafında da QR kodunun kullanılabilirliği söz konusu” dedi.