Depreme karşı güvenilir yapılar için kentsel dönüşümün hızlanması şart


Bundan tam 19 yıl önce yaşanan 7.4 büyüklüğündeki depremle büyük bir yıkıma uğrayan Türkiye, o günden bugüne hasarlı ve eski binaların yeniden inşa edilmesi için çalışıyor. 17 Ağustos depreminin yıldönümü kapsamında açıklamalarda bulunan ŞUA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, deprem sonrasında inşaat sektörünün geliştiğini, yeni binaların depreme karşı daha dayanıklı inşa edildiğini ve eski binaların yenilenmeye başladığını belirterek yaşanılan tüm bu gelişmelere rağmen beklenen değişimin ne yazık ki tam olarak gerçekleşmediğinin altını çizdi. Riskli binaların yenilenmesi sürecinde kentsel dönüşümün kritik önem taşıdığını vurgulayan Kaya, güvenilir yapılara ulaşmak için çalışmaların hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti. Tüketicilerin konut alırken binanın deprem yönetmeliğine uygunluğunu sorgulamasının büyük önem taşıdığını hatırlatan Kaya, sermaye yapısı ve referansları güçlü köklü inşaat firmalarını tercih etmenin büyük avantaj sağladığını belirtti.



On binlerce can kaybına ve yaralıya, yerle bir olmuş ve ağır hasara uğramış yüz binlerce binaya ve insanların evsiz kalmasına neden olan 17 Ağustos depreminin üzerinden tam 19 yıl geçti. 1999 yılında yaşanan ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki depremin acısını ülke olarak hala atlatamadığımızı vurgulayan ŞUA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, tarihimizin en büyük ve en acı depremlerinden 17 Ağustos depreminin 19. yıldönümü kapsamında açıklamalarda bulundu. Hızla yaklaşan Marmara depremi gibi olası büyük depremlere karşı acil olarak riskli binaların yeniden inşa edilmesi gerektiğine dikkat çeken Kaya, 17 Ağustos depremi sonrasında inşaat sektörünün önemli bir gelişme kat ettiğini ve binaların inşaat kalitesinin yükseldiğini söyledi.

Kentsel dönüşüm acilen hızlanmalı

17 Ağustos depremi sonrasında yeni binaların depreme karşı daha dayanıklı inşa edildiğini ve kentsel dönüşüm süreciyle birlikte eski binaların yenilenmeye başlandığını belirten Nimetullah Kaya, beklenen değişimin ne yazık ki tam olarak gerçekleşmediğine dikkat çekti. Türkiye'nin yüzölçümünün yüzde 92'sinin ve nüfus yoğunluğunun yüzde 95'inin deprem kuşağında bulunduğunu hatırlatan Kaya, resmi verilere göre yaklaşık 20 milyonluk yapı stoğunun 7,5 milyonunun riskli durumda olması nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmalarına acilen hız verilmesi gerektiğini vurguladı.

Sermaye yapısı ve referansları güçlü firmalar tercih edilmeli

Kentsel dönüşümün planlı bir şekilde hayata geçirilmesi durumunda depreme karşı dayanıklı ve kaliteli yapıların oluşabileceğini ifade eden Nimetullah Kaya, vatandaşlara da bu konuda önemli bir rol düştüğünü belirtti. Konut alırken, binaların deprem yönetmeliğine uygun inşa edilip edilmediğinin sorgulanmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Kaya şu açıklamalarda bulundu; ‘’Depremlerin oluşturacağı hasarları azaltmanın en etkili yolu toplumu depreme karşı bilinçlendirmek. Bu bilinç çerçevesinde güvenilir ve depreme dayanıklı bir ev sahibi olmak isteyenlerin detaylı bir araştırma yapması gerekiyor. Bu noktada; projelerini yönetmeliklere uygun olarak ileri inşaat teknolojisi ve yüksek kaliteli malzemelerle hayata geçiren, sermaye yapısı ve referansları güçlü köklü inşaat firmalarını tercih etmek büyük avantaj sağlıyor.”

Şua İnşaat Hakkında

İnşaat sektöründe 1992 yılından bu yana Elite City, Elite Side, Elite Rezidans, Elite Life başta olmak üzere çok sayıda yeni nesil projeye imza atan ve şimdi de Kadıköy Fikirtepe’de konumlanan Elite Concept projesi ile dikkat çeken Şua İnşaat, hayata geçirdiği projelerle bulunduğu lokasyonların mimari, sosyal ve finansal gelişimine öncülük ediyor. Hayatın ve yatırımın merkezinde yükselen projeleri ile elit bir yaşam konsepti sunan Şua İnşaat, aynı zamanda kısa vadede yüksek kazanç vadediyor. Projelerinde dünyaca ünlü markaları tercih eden Şua İnşaat; mobilya, dolap, kapı, granit ve pencere sistemleri gibi pek çok detayı ise Şua Şirketler Grubu çatısı altında faaliyet gösteren Elite Design bünyesinde Samandıra’da konumlanan üretim tesisinde özel olarak tasarlayıp üretiyor. Bu sayede yüksek kaliteli özel tasarım ürünleri uygun maliyetlerle projelerine entegre ediyor. Geleceğe yön veren projeler inşa eden Şua İnşaat, ileri inşaat teknolojisi ile hayata geçirdiği tüm projelerini doğaya dost sürdürülebilir bir yaklaşımla planlıyor.