Şu sıralar turizm ve serbest bölge işletmeciliğinde büyüyen Şahinler Holding’in patronu Kemal Şahin Almanya’da villa ve konut üreteceklerini söylüyor. Bir dönem en büyük tekstil gruplarından biriydi. Sonrasında kardeşler arasında ayrılık yaşandı, grup küçüldü. Almancı dev Şahinler Holding şu sıralar adeta küllerinden yeniden doğuyor.





Halen yaklaşık 1 milyar dolar cirosu bulunan holdingin 10 bine yakın çalışanı var. Hazır giyimde Türkiye'nin en büyük üreticilerinin başında gelen grup, lnditex Group, Bestseller, Next, M&S ve Decathlon gibi dünya perakende devlerinin en büyük tedarikçileri arasında.





Geçen yıl iplik üretimini bırakan şirket, hazır giyimde ise kapasitesini artırıyor. Club Mega Saray Oteliyle turizm sektöründe de faaliyet gösteren firma, Antalya'da yeni bir turizm yatırımına daha başladı. Megasaray Tennis Academy ile temelleri atılan bu yatırımla Türkiye'yi uluslararası alanda temsil edecek tenisçilerin yetişmesine katkı sağlayacak. Holding, bu sıralar Akdeniz, Ege sahilleri ve İstanbul'da işletmek üzere kiralık otel arıyor.





İkinci kuşak işbaşı yaptı





Şahinler Holding'de ikinci kuşak yönetime girdi. Holding'de yeniden yapılanma gerçekleştirdiklerini söyleyen Kemal Şahin, profesyonellerden ve ikinci kuşak yöneticilerden oluşan bir icra kurulu oluşturduklarını ifade ediyor. Kemal Şahin'in büyük oğlu Akın ve ortanca oğlu Deniz grubun farklı şirketlerindeki sorumluluklarına ek olarak icra kurulunda da görev alıyorlar. En küçük oğlu Barış ise denetim departmanında yeni işe başlamış. Şahin, görevlerinin büyük bölümünü icra kuruluna devretmiş, vaktinin çoğunu Almanya ve Türkiye'de kurduğu eğitim vakıflarıyla ilgili projelerle ilgili çalışarak dolduruyormuş.





Büyük tutkusu Instagram





Kemal Şahin sosyal medyayı en etkin kullanan işadamlarından biri. Çektiği videoları ve fotoğrafları Instagram hesabından paylaşan Şahin'in sportif ve modayı yakından takip eden giyim tarzı, hayvan sever duruşu, sanata ve dansa verdiği önem ile dünyayı okuyabilen entelektüel bakış açısı sayesinde binlerce takipçisi var.





Çoğunluğu üniversiteli gençlerden oluşan takipçilerine iş ve özel hayatlarıyla ilgili tavsiyeler vererek, onların kariyer planlamalarına katkı sağlayacak paylaşımlar yapıyor.





Bu konuda üniversitelerden çok sayıda konferans teklifi alan Şahin, konuşmalarından kesitler paylaşarak da gençlere yol gösteriyor. Aynı zamanda şirketlerini sık sık ziyaret ederek buralardan da paylaşımlar yapıyor. Bu paylaşımlar, takipçilerine hem şirketleri hakkında bilgi veriyor, hem de çalışanları için ciddi bir motivasyon kaynağı oluyor. Özellikle Club Mega Saray'la ilgili paylaşımları çok ilgi görüyor. Şahin, gezip gördüğü yerleri de hesabından paylaşmayı ihmal etmiyor.





Serbest bölgeyi bırakmıyorlar





Şahinler Holding'in bir başka yatırım alanı da serbest bölge işletmeciliği. Çorlu'daki Avrupa Serbest Bölgesi'nin sahibi bu alanda da yeni bir yatırımın arifesinde. Şirket ikinci bölge kurmak için en az bin dönümlük arazi arayışında. Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin ile yeni yatırımlarını ve ekonomideki gelişmeleri konuştuk...





İplik üretiminden neden çıktınız?





Geçen yıl kurların ve faizlerin artmasından sonra boya almak, iplik üretmek zorlaştı. Vade farkları aylık yüzde 5'leri buldu. Tedarik zincirleri kırıldı. Önümüzü göremediğimiz için uzun vadeli de mal satamadık. Bu şekilde satsak zarar edecektik. Bazı müşterilerimiz işlerini kapatmak zorunda kaldı. O yüzden Bilkont'un tekstil üreten ünitelerini geçen yıl kapattık.





Oradaki bazı alanları kiraya verdik. Şu anda ciddi kira gelirimiz var. Bilkont ihracat yapmaya devam ediyor. Bu yıl 414 milyon TL ihracatla İSO'nun ikinci büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 63 sıra yükselerek ilk sırada yer aldı. Yani onun yerine hazır giyime yüklendik ve o açığı konfeksiyonla fazlasıyla kapattık.





Modavizyon'un dört farklı tesisi var. Bunlar Edirne, Havsa, Avrupa Serbest Bölgesi ve Çorlu Bilkont'un içinde. Bu tesislerin hepsini büyütüyor, kapasitelerini artırıyoruz. Bu tesislerde 4 bin 500 kişi çalışıyor. Son altı ayda 500'e yakın yeni eleman aldık. Yılsonuna kadar bini buluruz.





Kimlere üretim yapıyorsunuz?





Hazır giyim sektörü dünyada birkaç tane büyük grubun tekeline doğru gidiyor. Almanya'da hazır giyim alımı yapan 60 bin firma vardı, çoğu battı. Büyüyen firmalardan biri Zara'nın da içinde yer aldığı İnditex Grubu. Biz bu grubun önemli bir tedarikçisiyiz. En büyük müşterimizden biri Zara. Bu firmanın erkek kadın takım elbise gruplarında dünyadaki en büyük tedarikçisiyiz. Onlarla güvene dayalı ciddi işbirliklerimiz var.





Onlara istedikleri adetleri üretecek bu bölgede bizim büyüklüğümüzde başka firma yok. Zara gibi büyüyen firmalar yüksek adetli siparişlerini üretebilecek büyük firmaları tercih ediyor. Bizimle büyümek istiyorlar. Biz de o yüzden büyüyoruz. Sadece bu grup değil, M&S, Next, Bestseller gibi diğer müşterilerimiz de Avrupa'nın en büyük firmaları. Bunlar siparişlerini bir tek yerden almak istiyorlar ve bizi tercih ediyorlar. Bazı ürün gruplarında bunların da dünyadaki en büyük üreticilerinden biriyiz.





ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı Türkiye'yi nasıl etkiliyor?





ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları bizim ihracat pazarlarımızı da etkiliyor. Çünkü Almanya, Fransa gibi ülkeler Çin'den başta otomotiv yan sanayi olmak üzere ara malı alıyor. ABD, Çin'e yeni gümrük vergileri koyunca bu mallar pahalı hale geliyor. Bu nihai ürüne de yansıyor. Bu da Avrupa piyasasındaki durgunluğu artırdı ve Avrupa pazarlarındaki büyüme hızı yavaşladı.
Bu yüzden Almanya'ya ihracatımız azaldı, ileride bu turizm sektörünü de etkileyebilir. Almanya ve Fransa'daki merkezlerimizde büyük formattaki firmalara hizmet veriyoruz.





Warner Bros, Star Wars, Marvel, Walt Disney gibi dünyaca ünlü büyük film şirketlerinin lisans partneriyiz. Yurtiçinde ve dışında 50 civarında stilistimiz koleksiyonlar tasarlıyor ve bunları müşterilere sunup bir ay içinde büyük adetlerdeki ürünleri Türkiye'de ürettiriyoruz.





Bu şekilde hem Avrupa'daki şirketlerimiz büyüyor hem de Türkiye'de onlarca firmaya sipariş veriyoruz. Bu siparişlerle İstanbul'da ve Anadolu'da üretim yaptırdığımız firmalarda 20 bin kişiye daha ek istihdam sağlıyoruz. Almanya'daki firmamızın siparişlerinde Türkiye'de fiyat tutturamadığımız durumlarda Kamboçya, Bangladeş, Hindistan ve Çin gibi Uzakdoğu ülkelerinde de üretim yaptırıyoruz. Fransa'daki firmamız ise daha çok Bulgaristan'da bulunan Şahinler Bulgaria'da üretim yaptırıyor.





Turizmde işler nasıl? Yeni yatırım planınız var mı?





Turizmde geçen yıl yüzde 30 büyüdük. Antalya'ya Belek'te bulunan Club Mega Saray'da müşterilerimizin istekleri doğrultusunda çok yönlü yatırımlar yapıyoruz. Onun dışında yine Belek'te yeni bir yatırıma başladık. Megasaray Tennis Academy'vi kurduk. Burası tamamlandığında içinde otelin de olduğu bir spor kompleksine dönüşecek.





Kortlarının yapımı bitti. Teniste yurtdışındaki turnuvaları Antalya'ya getireceğiz. Türkiye'de tenis alanında bizi Wimbledon gibi önemli turnuvalarda temsil edecek başarılı geçlerin çıkmasına katkı sağlayacağız. Bu tesiste tenisin dışında futbol, basketbol, su sporları gibi farklı spor branşlarına da hizmet vereceğiz. Otelde sporcuları ve ailelerini ağırlayacağız. Avrupa'nın ünlü futbol kulüpleri gelip konaklayacak. Turizmde daha da büyümeyi düşünüyoruz.





Serbest bölgeye ilgi ne düzeyde?





Serbest bölgede gelirlerimiz arttı. Avrupa Serbest Bölgesi geçen yıl Türkiye'deki en büyük üçüncü serbest bölge oldu. Yıllık 2.5 milyar dolarlık iş hacmi var. 200 civarında firma üretim yapıyor. Bunların yüzde 70'i yabancı. Burada 6 bin kişi çalışıyor. 170 ülkeye ihracat yapılıyor.





2 bin dönüm üzerine kurulu ve yüzde 98'i doldu. Bu yüzden yeni bir serbest bölge dizaynı üzerine çalışıyoruz. Bunu devlet de destekliyor. Uygun arsa bulmak için çalışmalara başladık. Böyle bir yatırım için en az bin dönüm arazi gerekiyor. Konya, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da araştırmalarımız sürüyor.





Yeni inşaat projesine başlamayı düşünüyor musunuz? İstanbul Beylikdüzü'nde inşa ettiğimiz Westside İstanbul projesini tamamladık ve konutların çoğunu sattık. Bir başka projemiz vardı fakat şimdilik rafa kaldırdık. Bunun yerine Almanya'da bir projeye başlıyoruz. Avrupa merkezimizin bulunduğu Almanya'nın Aachen şehrinde villa ve konut yapacağız. Almanya'da inşaat sektörü çok canlı, oraya odaklanmış durumdayız.





Kaynak: Özbey Men-Para