Çok uzun yıllardır inşaat sektöründe yöneticilik yaparak, inovatif ve ödüllü projelerle binlerce kişiyi ev sahibi yapan Sedat Kılınç, yıllar içerisinde kazandığı deneyimlerle şimdi kendi inşaat firması Sedat Kılınç İnşaat AŞ, markası üzerinden projelerini üretiyor.









Projelerine Kayseri’de başladıklarını ve akabinde İzmir ve İstanbul’da devam edeceklerini söyleyen Sedat Kılınç İnşaat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, “Projelerimize Kayseri’de başladık. Bundan sonraki konutlarımıza İzmir ve İstanbul’da devam edeceğiz. Önce Türkiye, ardından dünya şehirlerinde konut üretimi yapmayı hedefliyoruz” dedi.





Kısa zamanda ciddi projelere imza attıklarını belirten Kılınç, “Sektördeki yaklaşık 11 yıla yakın tecrübemi Sedat Kılınç İnşaat olarak yine inşaat sektöründe devam ettiriyorum. Bu süreçte kısa zamanda ciddi projeler hazırladık. Bu yılın birinci ayı itibarıyla şirketimiz faaliyetlerine başladı. Tuğrul Gazi, Osman Gazi, Süleyman Şah, Kılınç Bey ve Balcıoğlu projelerini hayata geçirdik. Şu an da Kayseri’nin dört farklı lokasyonunda beş proje, yedi bloktan oluşan 400 dairelik inşaatlarımız devam ediyor.





Kayseri’de kısa zamanda birçok projeye imza attık. Konutların yüzde 35’lik satışını yaptık. 2019 ve 2020 yıllarında teslimatlar yapacağız. Projelerimiz hızlı bir şekilde devam ediyor. Kısa vadede şehrimizde ciddi bir seviyeye geldik. Sektörümüzün önde gelen firmalarından biriyiz. Konfordan ve kaliteden ödün vermeden projelerimize devam edip ulusal bazda konut markası olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.





Kılınç, “Kayseri’de doğup büyüdüğümüz için ilk startımızı burada verdik. Projelerimiz şu an Kayseri’de yer alıyor. Kayseri dışında İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa, Ordu, Samsun gibi bölgelerde de projeler üretmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili İzmir’de arsa çalışmalarına başladık. Önümüzdeki dönemde İzmir’de konut projelerini hayata geçirmeyi düşünüyoruz.





Projelerin arsa çözümleri, fizibiliteleri nedeniyle faaliyete geçmesi biraz zaman alıyor. Kayseri’de biraz daha hızlı hareket edebiliyoruz. Çünkü Kayseri’de çok ciddi bir bilinirliliğimiz var. Bugüne kadar diğer şirketle alakalı 10 bin konutu yapıp teslim etmenin avantajlarını görüyoruz. Diğer şehirlerde projelerimize başlayınca Kayseri’den çekilmeyeceğiz. Kısa vadede merkezimiz Kayseri, uzun vadede ise İstanbul olacak” şeklinde- konuştu.





Bugüne kadar ortaya çıkardıkları binlerce konut ile sektörde ciddi bir tecrübe edindiklerini hatırlatan Kılınç, Kayseri’den başlayarak önce Türkiye, ardından dünya şehirlerinde konut üretimi yapma hedefinde olduklarını söyledi. Kaliteden ödün vermeden her ekonomik gelir sınıfına konut üretimi yapma amaçlarının olduğunu vurgulayan Kılınç, “Konutların maliyetini düşüren bazı unsurlar var, bunun en başında arsa maliyetleri geliyor. Arsaların uygun olduğu bölgelerde de daha uygun fiyatta ama kalitemizden ödün vermeden konut üretimi yapacağız. Arsa maliyetlerinin yüksek olduğu bölgelerde ise doğal olarak konut maliyetleri artıyor. Dolayısıyla bizim herkese ve her keseye uygun konut üretme hedefimiz var. Bundan sonra bu hedef doğrultusunda hareket edeceğiz” diye konuştu.





Kılınç, “İnşaat sektöründe ülke olarak çok iyi bir durumdayız. Dünyada Çin’den sonra ikinci sıradayız. Birçok ülkede Türk inşaat firmaları başarılı projelere imza atıyor. Sektörümüzde müteahhitliğin farklı alanlarında faaliyet gösterenler de var. Havaalanı, liman, yol, alt yapı gibi imalatlarda da çok ciddi anlamda iyi seviyedeyiz. AVM, konut, rezidans ve otel inşaatlarında dünyada iyi konumlardayız. Şirket olarak bu alanlar içinde konutu seçtik. Bizlerde konut alanında büyüyeceğiz” dedi.





Ülke ekonomisine katkı sağlamak ve vatandaşların daire sahibi olmalarına yardımcı olmak adına kısa vadeli bir kampanya gerçekleştirdiklerini anlatan Sedat Kılınç, “ İnşaat olarak ülkemizin gündemine oturan faizlerin yüksekliği noktasındaki şikayetleri hepimiz görüyoruz ve biliyoruz. Yıllık faizler yüzde 40’lara kadar yükseldi.





Bu süreçte konut kredisi talepleri de ciddi manada düştü, genel anlamda kredi talepleri de düştü. Sedat Kılınç İnşaat olarak bir fark oluşturarak 60 ayda faizi sıfırladık. Faizlerin yüzde 40’lara ulaştığı bu dönemde yaptığımız kampanya ile hem ülke ekonomisine katkı sağlamak hem de müşterilerimizin daire sahibi olmalarına destek olmak adına böyle kısa vadeli bir kampanya gerçekleştirdik. Bu kampanyamız 31 Aralık’a kadar geçerli olacak. Kampanyamız, cazip bir şekilde daire alma imkanı sunuyor. Yüzde 30 peşinat, kalan yüzde 70’lik kısmı ise 60 ay sıfır faizle taksitlendirebiliyoruz” dedi.





Sektörü değerlendiren Kılınç, “Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların temeli dövizdeki artışlara bağlı. Dövizdeki artış nedeniyle Merkez Bankası’nın radikal bir şekilde hızlı bir faiz artırımına girmesi ekonomide yavaşlama ve duraklama dönemine sebep oldu. Büyüme hedeflerimiz revize edilip düşürüldü. Enflasyon hedefleri revize edilip yükseltildi. Bu etkenlerin hepsinin ülke ekonomisine yansıması bu yıl fazlasıyla oldu. Şirket olarak başarılı bir dönem geçirdik.





Ama genel anlamda baktığımızda sektör temsilcilerinin birçoğu sıkıntı yaşadı. Kobiler ve büyük ölçekli ticari faaliyette bulunan işletmeler faizden etkilendi ve ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Önümüzdeki dönemde tahminim Merkez Bankası yavaş yavaş faizleri aşağı yönde bir harekete geçirecek. Faizleri düşürecek. Bankalar faizlerde hala aşağı bir hareketlilik olmadan kısmi olarak faizlerde bir düşüş gerçekleştirdi. 2019’un birinci yarısından sonra sektörde tekrardan bir yükseliş bir tırmanma ve büyüme ivmesi olacak. 2019’un ilk yarısına kadar sıkıntılar devam edecek gibi görünüyor. Önümüzdeki süreçte faizlerin düşmesiyle birlikte 2019 yılının ikinci yarısından sonra sektör tekrar hareketlenecek diye düşünüyorum. Yatırımlarımızı bu yönde bu noktada düşünerek yapıyoruz” şeklinde konuştu.