Silivri eskiden İstanbul’un tatil bölgesi, sebze deposuyken, yoğurduyla, balığı ile ünlüyken ilerleyen zamanlarda yapılan lüks çiftlikler ve havaalanı söylentileriyle ayrı bir değer kazandı. Gerçi havaalanı Silivri’ye inşa edilmedi ama buna rağmen bölgenin popülerliği her geçen gün artmaya devam ediyor.





Silivri’de ulaşımı önemli ölçüde kolaylaştıran E5 yolu güzergahı üzerinde bulunan toplu konut projeleri konut fiyatlarını da etkiliyor.





Yapılacak olan düzenlemeler ve kavşaklarla yeni yolların geçeceği semtlere ilgi de artıyor. Ulaşım kolaylığı, konut sahibi ya da kiracı olmak isteyen kişilerin aradığı özellikler arasında. Bölgede merkezde olan trafik yoğunluğundan dolayı E5 Karayolu güzergahında bulunan semtler gayrimenkul yatırımı yapacak olanlar tarafından daha fazla tercih ediliyor.





Selimpaşa, Ortaköy ve Kavaklı üçgeni olarak bilinen E5 Karayolu üzerindeki semtlerin yakın tarihlerde Silivri bölgesinin en çok yatırım yapılacak bölgeleri olacağı değerleme raporlarında ve uzman görüşlerinde yerini almaktadır…





Gayrimenkul almayı düşünen küçük ve orta ölçekli yatırımcılar arsa yatırımı yapmayı tercih ediyor..





Diğer taraftan Silivri’nin  batı yakası olarak bilinen Gümüşyaka ,Çanta ve Değirmenköy bölgeleri ile  Silivri’nin dogu yakası gibi ana arterlere yakın bölgelerde de 2019 yılında değerlerin artacağı düşünülmektedir. İstanbul’dan gelip yatırım yapan yatırımcıların son 5 yılda yaptıkları  yatırımlardan en iyi getiriyi Silivri ve yakın bölgelerde kazandıklarını bizzat kendilerinden duymakta ve gözlemlemekteyiz. Çeşitli göstergelere baktığımızda bu durumun yakın tarihte de değişmeyeceğini düşünmekte ve bölgeyi orta ve küçük yatırımcılara tavsiye etmekteyiz.





Silivri’de son 2 yıldır fiyatlar hızlı bir şekilde artıyor. Yeni konut projeleri, üniversiteler, otoyollar ve bölgesel imar çalışmaları ile birlikte gelişen Silivri’deki konut ve arsaların cazibesi yatırımcıların dikkatini çekiyor. Silivri’nin sanayi bölgesi olması ve bölgede yaşayan nüfusta patlama yaşanması da ilçeyi daha cazip kılıyor.





Silivri’de satılık konut fiyatlarının son 2 yılda yüzde 22, arsa fiyatlarının da yüzde 40 arttığını, Silivri bölgesi yaşanan son krizden etkilense de rakamlar alım için daha olumlu hâle geldiği ve 2019 yılının ikinci çeyreğinde piyasanın genel etkilendiği durgunluğun bölgede çoğunlukla hissedilmeyeceği ve piyasaların hareketleneceği düşünülmektedir.





Nüfus patlaması yaşanıyor.





Silivri’de fabrika sayılarındaki artışa bağlı olarak, yoğun nüfusun barınma ve sosyal ihtiyaçları da arttı. Bölgesel olarak yaşanan nüfus artışları, Silivri’deki gayrimenkul fiyatlarına yansıdı. Selimpaşa’dan başlayıp Değirmenköy’e kadar giden bölgelerde önümüzdeki yıllarda farklı alım fırsatları doğacak gibi görünüyor.





Silivri’nin konum olarak İstanbul’un Trakya’ya açılan kapısı konumunda olması, ulaşım ağlarının bölgeye doğru kayması, metrobüs yatırımının planlanması ve gayrimenkul fiyatlarının diğer bölgelere göre daha uygun olması avantajları beraberinde getiriyor.





 Silivri ilçesiyle ilgili





Silivri’deki sanayi arsalarında fiyatlar Gebze ve Beylikdüzü gibi bölgelere nazaran çok daha uygun ve yatırım yapılabilecek düzeyde. Gayrimenkul alamayan küçük ve orta ölçekli yatırımcılar arsa yatırımı yapmayı tercih edebilirler. Yoğun konut üretiminden dolayı Silivri’de konut satışları bölgesel olarak ve proje bazında yeterli bir ivme kazanamayıp belli bir durgunluk yaşansa da 2019 yılı içerisinde bu durgunluğun aşılacagı düsüncesi hakim. Nüfus artışının daha fazla olduğu mahallelerde talep yoğun olsa da gelen yatırımcıların bölgeyi tanımaması ve yeterli bilgiye sahip olmaması satış oranlarını düşürüyor. Her geçen gün daha fazla gelişen Silivri’nin yatırım için isabetli bir bölge olduğunu ; piyasada genel anlamda var olan nakit sıkıntısı ve kredibilite zorluğu gibi faktörlerin potansiyel alıcılara da ‘’fırsatlar’’ yaratabileceğini düşünüyoruz. Bu itibarla potansiyel alıcılara bölgede uzman, kayıtlı çalışan, referanslı emlak aracılık firmalarıyla çalışmalarında kazançlı olacaklarını ifade etmekte fayda görüyoruz.





MUSTAFA ERSU ALTINKÖK





Silivri Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Y.K Bşk.





İSTEB Kurucu Ortağı