Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye genelinde konut satışlarının 2019 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,2 oranında azalarak 78 bin 450 olduğunu açıkladı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68,2 oranında azalış göstererek 8 bin 890 oldu.





Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 11,3 olarak gerçekleşti. Faiz oranlarındaki yükselişin ipotekli konut satışlarını belirgin bir şekilde düşürdüğünü belirten Emin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, “Eminevim olarak 2018 yılının Şubat ayına göre bu yıl yüzde 30 büyüdük. Faizsiz tasarrufa dayalı Elbirliği Sektörü’nde en çok satışı İstanbul’da gerçekleştiriyoruz.Aynı zamanda Anadolu’da müteahhitler ile çalışarak sektördeki daralmayı engelliyoruz. Her ay yaklaşık 1700-1800 ev ve otomobil teslimatı gerçekleştiriyoruz ve piyasaya 200-250 milyon TL nakit para girdisi sağlıyoruz” dedi.





Faizlerin yükselmesi ile hızla düşüş gösteren konut sektörü Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,2 oranında azalarak Türkiye genelinde 78 bin 450 konut satıldı. TÜİK verilerine göre İstanbul’da 14 bin 462, Ankara’da 7 bin 690 ve İzmir’de ise 4 bin 403 konut satışı gerçekleşti.





“Konut Sektöründeki Daralma Elbirliği ile Atlatılabilir”





Faizsiz Elbirliği Sistemi sayesinde konut sektörünün hareketlenmesini sağladıklarını belirten Emin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, “TÜİK verilerinde de gördüğümüz üzere konut satışlarında belirgin bir şekilde düşüş yaşanmıştır. Bunun birçok farklı sebebinin olmasının yanı sıra en önemli etken faiz oranlarındaki artış olarak gösterilebilir. Buna karşılık elbirliği sistemimiz ile; 2018 yılında 18 bin 611 konut ve otomobil teslimatı gerçekleştirdik. Yaklaşık her ay 1700-1800 ev ve otomobil teslimatı gerçekleştirerek piyasaya 200-250 milyon TL nakit para girdisi sağlıyoruz. Elbirliği sektörü ile en çok teslimatı İstanbul’da gerçekleştiriyoruz, ardından Konya ve Bursa geliyor. Sektördeki müteahhitler Eminevim ile satışlarını artırıyorlar. 2019 yılında yüzde 30 büyüme hedefleyerek sektöre daha çok nefes aldırmayı hedefliyoruz. Faizlerin yüksek olduğu bu dönemde sektördeki daralma ancak ve ancak Elbirliği Sistemi ile atlatılabilir” dedi.





Eminevim olarak piyasada 30 yıla yakın tecrübe ile rüştünü ispatladıklarını belirten Üstün, “Bu zamana kadar birçok krizle karşılaştık ve atlattık. Eminevim olarak yola çıkarken bir amacımız vardı. Alım gücü düşük aileleri faiz ödemeden ve uygun taksitlerle ev sahibi yapmayı hedefliyorduk ve başardık. Biz yıllardır Elbirliği Sistemi’ni uyguluyoruz ve bu zamana kadar yaklaşık 135 bin aileye ev ve otomobil teslimatı gerçekleştirdik. Her ay 5 bin yeni aile ile tanışıyoruz ve sistemin güvenilir olduğunu kanıtlıyoruz” dedi.