Tapu Harçları yine eski hesaplamadan devam edilcek. Geçtiğimiz gün meclis oylamasına sunulan torba yasa teklifi içinden son anda çıkartılan yeni tapu harcı düzenlemesi iptal edildi.





Hazırlanan tasarıya gayrimenkul alım-satımlarında devlete ödenecek tapu harcı hesaplamasında vatandaşın beyanı değil, devletin ve yetkili tayin edilen özel şirketlerin tespit edeceği değer esas alınacaktı. Bu durumda vatandaşlar çok daha fazla tapu harcı ödeyecek ve özel değerleme şirketlerine en az 500 liradan başlayacak şekilde durup dururken para ödemek zorunda kalacaklardı.





Konut satışlarının artırılması için devlet teşviki uygulanan tapu harcı 31 aralık 2019 tarihine kadar toplam yüzde 3 olarak hesaplanıyor. 1 ocak 2020 tarihinden itibaren tapu harcı hesaplanması yeniden yüzde 4 üzerinden yapılacak.





Devlete ciddi miktarda tapu harcı geliri getirecek düzenlemenin iptal kararı alınmasında, hem siyasi anlamda oy kaybına uğrama kaygılarının hem de muhalefetin emlak değerlerinin özel şirketlere yaptırılmasının Anayasaya aykırı olduğu iddialarının olduğu belirtiliyor.