İlk kez ev sahibi olacaklar satın alacağı evi belirledikten sonra tapu işlemlerinin nasıl yapılacağı konusunda tereddüt yaşıyor. Satın alının evin tapu işlemlerinin sorunsuz bir şekilde halledilmesiyle tapu kısa sürede elde edilebiliyor. Bunun için gerekli olan belgeleri önceden hazırlamak ve işlemleri doğru bir şekilde yapmak gerekiyor.

Taşınmaz mülklerin el değiştirmesine tapu devri denir. Bu durum, alıcı ve satıcı arasında olabileceği gibi aileden miras kalması ya da benzeri sebeplerle de tapu devri yapılabilir.

Tapu harçlarını, devir işlemi için gerekli belgeleri ve tapu dairesinde geçen süreci merak ediyorsanız aşağıda gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Tapu Devir İşlemi İçin Gerekli Bilgiler

Tapu işlemleri oldukça basittir. Yapmanız gereken şey, Tapu Müdürlüğü tarafından istenen belgeleri tamamlamak, sonrasında da tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelini ödemektir. Bu iki işlem gerçekleştirildikten sonra tapu devri işlemlerini başlatarak 1 ya da 2 günde süreci tamamlayabilirsiniz.

Başvuru yapmak için alıcı ve satıcının mülkün bağlı bulunduğu Tapu Dairesi’ne gerekli belgeler ile gitmesi gerekmektedir. Ayrıca ALO 181 ya da e-randevu üzerinden de tapu randevusu başvurunuzu yapabilirsiniz.

Tapu Devir İşlemi İçin Gerekli Belgeler

Satış ile ilgili gerekli evrakları aşağıda bulabilirsiniz. Güncel bilgiler için resmi Tapu ve Kadastro sayfasına göz atmayı unutmayın.

Nüfus cüzdanı ve temsil belgesi (taşınmaz sahibi ile alıcısının veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı ve temsil belgesi)

İcra Müdürlüğü’nün Satış Müzekkeresi (cebri icra yolu ile satılmış ise)

Mahkeme Müzekkeresi (ortaklığın giderilmesi davası yolu ile satılmış ise)

Bina vasıflı taşınmazlarda Zorunlu Deprem Sigortası

İlgili belediyeden alınmış Emlak Vergisi değerini belirtir belge

Tapu Devri Masrafı Ne Kadardır?

Tapu devir işlemleri için iki ödemenin yapılması gerekmektedir. Bunlardan biri tapu harcı, diğeri ise döner sermaye harcıdır. 2021 yılı itibarıyla toplam satış bedelinin %4’ü konut tapu harcı olarak ödenmektedir. Bu bedel, alıcı ve satıcı arasında %2-%2 olacak şekilde bölüştürülmektedir.

Tapu döner sermaye bedeli, 2021 yılı itibarıyla 385 TL’dir.

Tapu Devir İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tapu harcı üzerinde usulsüzlük yaparsanız hem alıcı hem de satıcı olarak para cezası ile karşılaşabilirsiniz.

Randevu saatinize 15 dakika kala, başvuru yaptığınız Tapu ve Kadastro Müdürlüğü binasında olmanızı tavsiye ederiz.

Tapu devir işlemleri esnasında hem alıcının hem de satıcının hazır bulunması gerekmektedir. Ancak gerekli belgelere sahip vekiller aracılığı ile de işlem tamamlanabilmektedir.