Konutlarda proje ile tapu kayıtlarındaki numaralandırmanın farklı olmasının yol açacağı karışıklıklar sizin sandığınız evin resmi kayıtlarda aslında komşunuzun evi çıkmasına yol açabiliyor.


Bu durum konut sahiplerinin kendi aralarında anlaşarak tapu kayıtlarında düzeltmeye gitmesiyle çözülüyor.

İlginç olay Mersin’de evlerini satışa çıkaran vatandaşların başlarına geldi. Evlere alıcı olanlar konut kredisi almak için başvurduğunda bankalar tarafından gayrimenkul ekspertiz raporuna göre konutlarda proje ile tapu kayıtlarında numaralandırmanın farklı olduğu ve resmi kayıtlara göre tapu ile ait oldukları evlerin karıştığı ortaya çıktı.

Bu duruma göre evlerini satışa çıkaranların aslında bugüne kadar kendilerinin sandığı evin komşularının olduğunu, komşularının sandığı evin de kendi evleri olduğunu öğrendi!

Birçok vatandaşın oturduğu ve kendisine ait sandığını evin aslında başkasına ait olabileceğe dikkat çeken Gayrimenkul Eksperleri Derneği (EKSDER) Başkan Vekili Fatih Cengiz; hazırlanan 100 ekspertiz raporunun 15-20’sinde böyle sorunlar yaşadıklarını kaydetti.

Gayrimenkul alım satımlarında banka kredisi kullanımı dışında ekspertiz raporu düzenlenmediğini ifade eden Fatih Cengiz aslında bu karışıklıkların çok olduğunu ama vatandaşların kredi kullanmadan konut alma işlemlerinde durumun ortaya çıkmadığı, sadece bankaların kredi kullandırmadan önce ekspertiz raporu düzenlettiği için anlaşılabildiğini söyledi.

On binlerce kişinin başkasının evinde oturduğunu ancak bunun farkında olmadığını dile getiren Cengiz bu durumun komşuların kendi arasında anlaşarak tapu kayıtlarında düzeltmeye gidilerek çözüleceğini belirtti.

Vatandaşların araba alırken ekspertiz raporu istediklerini hatırlatan Cengiz; aynı hassasiyeti ev alırken de göstermeleri gerektiğinin altını çizdi.