Yeni bir ev almak veya evini satarak farklı bir yatırıma girmek isteyenlerin dikkat etmeleri gereken bir husus olan Gayrimenkul Değerleme Sistemi ile birlikte artık alım satım işlemlerinde düşük beyan dönemi de sona eriyor. Yeni sistem hazırlanırken konut kredilerindeki düşüş nedeniyle vatandaşlarda alıma yönelmeye başladılar.





Vatandaşlar ev alırken daha az tapu harcı ödeyebilmek için düşük beyanda bulunuyorlardı. Devlet ise bu durumun önüne geçebilmek için yeni bir sistem olan Gayrimenkul Değerleme Sistemine hız verdi.





Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklamıştı!





Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019 yılının henüz başlarındayken imar ve kentsel dönüşümde yol haritasını açıklamıştı. Haritanın ayrıntıları ise bu sistemle birlikte yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Yeni sistemin Eylül ayı itibariyle Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından açıklanması bekleniyor.  Haritanın en önemli ayağını ise taşınmazlara değerleme sistemi oluşturuyor.





Düşük Beyan Dönemi Bitiyor!





Konut alım satım işlemlerinde bilindiği üzere vatandaşlar daha az ödeyebilmek amacıyla düşük beyanda bulunuyorlardı. Dolayısıyla bu durumda ev gerçek değerinde değil de emlak değeri üzerinden satılıyordu. Bu duruma alıcı ve satıcı gözünden baktığımız zaman düşük vergi avantajı sağlıyor olsa da daha sonrasında yapılan tespitlerle birlikte alıcı ve satıcıya ciddi para cezaları gönderilebiliyordu.  Yeni sistemde bu şekilde bir durum olmayacağından dolayı ise tapu harçları gerçek değer üzerinden gerçekleştirilmiş olacak. Dolayısıyla vatandaşlar ise bu sistem sonrasında ek vergi sürpriziyle karşılaşmamış olacaklar.