Gayrimenkul satışlarında ‘gerçek değer üzerinden işlem yapılması zorunluluğu’ geleceğini dün yayınlanan haberiyle duyurmuştu. Daha az tapu harcı ve gelir vergisi ödemek isteyenlerin satış değerlerini düşük gösterilmesini önlemek için değerleme raporu zorunlu olacak.





Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Türkiye’nin değer haritalarının oluşturulması ve artık gerçek değer üzerinden tapu devri yapılması işlemlerine geçiyoruz” dedi. Gerçek değer üzerinden tapu devirlerinin yapılmasının ülke ve adalet açısından önemine işaret eden Kurum, “Almamız gereken vergi kısmını tam anlamıyla alamıyoruz. Bir vatandaşımız bunu doğru gösterirken diğer vatandaşımız eksik gösterebiliyor.

Bu eksikliği  giderecek uygulamaları en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Ülkemizin tüm coğrafyasının verilerini, dijital ortamda vatandaşımızın hizmetine sunacağız ve artık dijital olarak bunları yönetebilecek sistemlere ardı ardına geçeceğiz” dedi.

Düzenlemeyi içeren yönetmelik taslağını Cumhurbaşkanlığına gönderdiklerini belirten Kurum, “İncelemelerin bitmesine müteakip iki şehrimizde, ilçelerimizde pilot uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Taşınmazların gerçek değeri üzerinden satışına ilişkin uygulamayı önümüzdeki yıl itibarıyla başlatıyor olacağız” dedi. Kurum, “Taşınmaz malikleri, tapu devirlerini yaparlarken, sahip oldukları, alana veya gayrimenkule ilişkin bir değerleme çıkaracaklar, bunu bağımsız değerleme kuruluşları yapacak. Değerlenmeler komisyonumuzca da değerlendirilecek.

Doğru bulunmasına müteakip, bu değerleme üzerinden de tapu devirleri gerçekleşmiş olacak” dedi. Vatandaşa cüzi de olsa bir ücret belirleneceğini belirten Bakan Kurum, “Buna ilişkin hem Sermaye Piyasası Kurulumuzca hem kuruluşlarınca değerlendirmeler yapıyoruz. En az maliyetle, en doğru bilgiyi alabileceğimiz bir sistem kuracağız. Zaten zaman içerisinde tüm Türkiye’mizin değerleme haritaları çıkmış olacak. Mevcut binada değerleme varsa o değerlemeler de dikkate alınacak” diye konuştu.

TAPULAR AKILLANDI

Tapularda yapılan değişlikle ilgili bilgi veren Kurum, “Tapu senetlerimiz oldukça eskimişti, üzerinde gereksiz bilgilerin olduğunu gördük ve artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiyoruz. Yeni tapu senedinin bir kimlik numarası var. Bu kimlik numarasıyla tüm bilgilere ulaşılacak. Tapu senetlerinin üzerinde QR kodu da bulunuyor. Kodu cep telefonunuza okuttuğunuz zaman maliki olduğunuz taşınmazla ilgili bilgileri görebiliyorsunuz. Vatandaşımız aldığı evin brüt ve net büyüklüğünün ne kadar olduğunu tam olarak bilemeyebiliyor. Artık  vatandaşımız  kaç metrekare ev aldığını görebilecek” dedi. Kurum, tapuların Selçuklu yıldızı ve motifleriyle süslendiğini ekledi.