Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak gazetecilerle yaptığı toplantıda ekonomiye dair açıklamalarda bulundu.





Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirim sürecine girdiğini söyleyen Bakan Albayrak konuya ilişkin olarak "% 20 - 25 faiz ile yatırım olur mu? Türkiye başka iklime giriyor. Bu hafta kamu bankaları başta olmak üzere faiz indirimi göreceğiz" yorumunu yaptı.





Bakan, otomotivde faiz düşüşü ile ilgili olumlu gelişmeler beklendiğini, gerekirse adım atacaklarını bildirdi. Albayrak konutta devletin sektörü kurtarmak gibi bir amacı olmadığını belirtti. 





Ekonomide beklenen kötü senaryonun gerçekleşmediğini ve yılın 2. yarısı ile 2020'nin pozitif olacağını kaydeden Albayrak Haziran ve Temmuz'da Türkiye'ye 10 milyar doların üzerinde para girişi olduğunu kaydetti.





"ENFLASYONDA HEDEFİN ALTINDA KALACAĞIZ"





Albayrak "Enflasyonda 2019 hedefinin altında kalacağımızı net söyleyebilirim. 7 yıldır ilk kez cari fazla vereceğiz. Bütçe açığı her koşulda %3'ün altında kalacak" şeklinde konuştu. Albayrak faizin ve kurun düştüğünü, bunun da Türkiye'ye güvenin etkisi olduğunu kaydetti. 





Merkez Bankası'nın ihtiyat akçesinin bir kısmının Hazine'ye devrine dair Bakan "Merkez Bankası bilançosundaki bir kalemin yer değişmesinin para basmayla ilgisi yok" yorumunu yaptı.





Albayrak vergi yapılandırma konusunda adımlar atılabileceğini, vergi reformu çalışmasını sonbahara hazırlamaya çalıştıklarını vurguladı.





Albayrak vergi indirimlerinin dengelenme sürecinde öncelikleri olduğunu, yılın 2. yarısında vergi gelirlerinde normalleşme olacağını bildirdi.





KABİNE REVİZYONU YORUMU





Bakan kabine revizyonuna ilişkin bir soruya "Bu konuyu Cumhurbaşkanı'na sormak gerekir" yanıtını verdi.





Albayrak İstanbul Finans Merkezi'ni 2021 sonuna kadar bitirmek istediklerini de sözlerine ekledi.