Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

Yaz tatilini Türkiye'de geçirmek üzere gelen gurbetçi ev alıyor”

Yılbaşından bu yana yaşanan durgunluğun ardından yaz mevsimi, sektörün hareketlendiği bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Yeni yatırımlar için elindeki konutları satma sürecindeki müteahhit firmalar, kendi imkanları dahilinde yürüttükleri kampanyalar ve ödeme kolaylıklarıyla konut alıcısına en uygun koşulları çıkarıyor. Buna, geçen ay sona eren konut kredilerini 0,98'e sabitleyen kampanya da eklendiğinde sonuç; konut satışlarına artış olarak yansıdı. Yaz aylarının genel anlamda durgun geçtiğini düşündüğümüzde bile yerli konut alıcısının talebinde artış görüyoruz. Yurt dışı satışlarına baktığımızda ise; rakamlar umut verici ve sevindirici. Ortadoğulu yatırımcının yanı sıra yurtdışındaki vatandaşların yaz tatillerini Türkiye'de geçirmek üzere geldiği bu aylarda konut yatırımına da yöneldiklerini görüyoruz.  Yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili düzenlemelerde bazı rötuşların yapılması durumunda olası satış imkânlarının daha da artabileceğini düşünüyoruz. Sonuçta sektörün her zamanki gibi ekonominin lokomotifi olmaya devam edeceği konusunda beklentimiz devam ediyor.

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:

Abdüssamet Bahadır/ Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:

“Konut satışında kilit nokta döviz ve faizdir”

Konut sektörünün canlanması için hayata geçirilen kampanyaların ve kur artışının yabancıların alım iştahını da artırdığını görüyoruz. Son TÜİK verilerini hem yerli alıcı hem de yabancı alıcı açısından değerlendirdiğimizde artan bir ivmede olduğunu görüyoruz. Türkiye genelinde konut satışlarının artış trendinde olması olumlu bir durum. Bundan sonra da dönem dönem düzenlenen kampanyalar ve sağlanan destekler olursa sektör daha da hareketlenecek, stoklar eriyecek ve satışlar istenen seviyeye gelecek. Bunun sonrasında da yeni yatırımlar başlayacak. Özellikle döviz kuru ve kredi faizler konusu önemli, dövizdeki hareketliliğin sona ermesi ve konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına inmesi halinde inşaat sektörü yine hakettiği seviyeye gelecektir. Bizim işimizde kilit noktanın döviz ve faiz olduğu unutulmamalı, tedbirler bu yönde alınmalı. Kalıcı bir vergi düzenlemesi yapılarak, özellikle ilk konutunu alan kişiler için avantajlar sağlanması önemli.



İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

Temennimiz yatırım şartlarının cazip hâle getirilmesi olmalıdır

Türkiye genelinde konut satışlarının geldiği nokta sevindirici. Bu bize, yakın geçmişte yapılan kampanya ve desteklerin meyvelerini almaya başladığımızı gösteriyor. Özellikle konut kredilerinin düşürülmesinin konut satışları üzerinde büyük etkisi oldu. Konut kredisi faizleri konut yatırımı üzerinde en önemli etkiyi gösteren faktör. İlk dönemde insanlar yüzde 1,5 seviyelerinde olan konut kredisi faizleriyle alımlar yaparken, sonrasında ise yüzde 1’in altına düşmesiyle birlikte hep bu oranın altındaki rakamı bekler oldu. Geçen mayıs ve haziran ayları arasında 0,98 kampanyası sonrasında geçen 1 aylık sürede 140 bin gibi ciddi bir konut satıldı. İnşaat sektörünün finansman kaynağına ihtiyacı var. Alınması gereken en önemli tedbir sıfır konut şartlarının yatırımcı için cazip hâle getirilmesi olmalıdır. Faizlerin yüzde 1’in altına inmesi kısa vadede hayata geçirilmeli, bu önlemler alınmazsa stokların erime hızı yavaş olacaktır.