18 Aralık’ta çevrimiçi olarak gerçekleşecek “Üç Başlu Ejderha: Erken Modern Osmanlı'da Kadimlik Algısı” başlıklı konuşmada Turhan Ozan Yıldız ve Doç. Dr. Saygın Salgırlı, Osmanlı tarihçiliğinde nadiren ele alınan “kadimlik” (antiquarianism) kavramını tartışacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün (İAE), mimarlık, tarih, kent çalışmaları, müzik ve sinema gibi farklı alanlarda İstanbul’a dair en yeni araştırma ve tartışmaları ilgililerle buluşturduğu “Arka Oda Toplantıları”, yılın son etkinliğiyle devam ediyor. İstanbul araştırmalarına farklı bir boyut kazandırmak amacıyla hayata geçirilen serinin 18 Aralık Çarşamba saat 19.00’da çevrimiçi olarak gerçekleşecek ve İAE'nin YouTube kanalından canlı yayınlanacak “Üç Başlu Ejderha: Erken Modern Osmanlı'da Kadimlik Algısı”, İstanbul tarihini farklı bir açıdan keşfetmek isteyenlere erken modern Osmanlı dönemine odaklanan ilgi çekici bir tartışma sunuyor.

Kadimlik kavramı ve At Meydanı: Bir Osmanlı perspektifi

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü 2024-25 Doktora Adayları için Araştırma ve Yazma Bursu’nun sahibi ve British Columbia Üniversitesi doktora öğrencisi Turhan Ozan Yıldız ile danışmanı Doç. Dr. Saygın Salgırlı’nın bir araya geleceği etkinlik, Osmanlı tarihçiliğinde kısıtlı ilgi görmüş  “kadimlik” (antiquarianism) kavramını ele alacak. Yunan ve Roma kadimliği algısını Osmanlı görsel, materyal ve kültürel dünyası içinde değerlendiren Yıldız, özellikle At Meydanı/Hipodrom gibi önemli mekânların bu algıdaki rolüne odaklanacak. Hipodrom’da bulunan Yılanlı Sütun ve Osmanlı kaynaklarındaki adıyla Üç Başlu Yılan/Ejderha, sanat ve kent tarihi açısından Akdeniz havzasındaki farklı kadimci yaklaşımlarla ilişkilendirilecek.

Konuşma, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacaktır.

Turhan Ozan Yıldız Hakkında

Doktora eğitimini British Columbia Üniversitesi’nde sürdüren Turhan Ozan Yıldız, daha öncesinde Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde Çiğdem Kafescioğlu danışmanlığında  “İlyas Arabi’nin Risale-yi Istanbul’u: Bir on altıncı yüzyıl Osmanlı metninde mimari ve efsanenin algıları” isimli yüksek lisans tezini tamamlamıştır. Yıldız doktora çalışmasını Saygın Salgırlı danışmanlığında “An Investigation Towards Early Modern Ottoman Antiquarianism” başlığı altında yazmaktadır. Yıldız’ın araştırma alanları arasında erken modern dönem Osmanlı kültürel ve materyal dünyasında Yunan ve Roma kadimliğinin algılanması ve bu algının farklı temsiliyetleri oluşturur. Yıldız, İstanbul Araştırmaları Ensitüsü 2024-25 Doktora Adayları için Araştırma ve Yazma Bursu’nun sahibidir.

 

Saygın Salgırlı Hakkında

Saygın Salgırlı doktora eğitimini 2009 yılında SUNY-Binghamton Üniversitesi’nde tamamladı. 2009-2015 yılları arsında Sabancı Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi’nde ders verdi. 2015 yılından beri British Columbia Üniversitesi Sanat Tarihi, Görsel Sanatlar ve Teori Bölümü’nde öğretim üyesi olan Dr. Salgırlı on üçüncü ve on beşinci yüzyıllar arası Akdeniz ve Osmanlı mimarisi üzerine yaptığı çalışmaların ve yayınların ardından on altıncı yüzyıl Osmanlı ve İspanya görsel kültüründe gerçeklik kurgusu üzerine çalışmaya başladı.