Türkiye'nin önemli projelerinden biri olan İstanbul'un metro projeleri ödülleri toplamaya başladı. Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hattında kullanıma giren sürücüsüz metroya büyük ödül geldi!


Türkiye'de ilk kez uygulanan sürücüsüz metro projesi Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı'nda İstanbullunun hizmetine sunulmuştu. Sürücüsüz metro projesi Brüksel merkezli Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (International Association of Public Transport-UITP) tarafından yapılan araştırmada, dünyada üçüncü, Avrupa'da ise birincilikle onurlandırıldı.

Konuyla ilgili İBB tarafından verilen bilgiye göre, Brüksel merkezli UITP, tek seferde yolcu taşıma kapasitesi 500'den fazla olan sürücüsüz metro hatlarını tek tek inceledi. Dünyanın pek çok ünlü şehrinde bulunan sürücüsüz metrolar bir bir incelenerek değerlendirildi. Dubai başta olmak üzere, Moskova, İstanbul, Roma, Sao Paulo, Bangalore, Fildişi Sahili, Hong Kong ve Canberra'da ofisleri bulunan UITP, yaptığı inceleme neticesinde en iyi sürücüsüz metroları belirlemiş oldu.

Yapılan incelemelerde, İstanbul'un ilk sürücüsüz metro hattı Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu, Paris, Roma, Barselona gibi şehirleri geride bırakarak birinciliği elde etti.

Dünya üzerindeki 20 sürücüsüz metro hattınıda geride bırakmayı başaran İstanbul'daki sürücüsüz metro hattı ise tek seferde bin 620 kişi taşıma kapasitesiyle üçüncü olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı projesi, aynı listede yer alan Avrupa'daki metro hatları arasında ise ilk sırada yer aldı.

İkinci Etap açılışı 21 Ekim'de yapılmıştı

M5 Üsküdar-Çekmeköy Hattı, Anadolu Yakası’nın ikinci metro hattı olup, Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro hattıdır. Hat, Üsküdar Meydanı’ndan başlayarak, Ümraniye ilçe merkezinden geçmekte ve Çekmeköy Meydanında son bulmaktadır.

İnşa edildiği güzergâh üzerinde yüksek yolcu potansiyeline sahip olan hattın İstanbul Büyükşehir Belediyesi raylı sistemler gelecek vizyonu çerçevesinde sürdürülen çalışmalarla, Sultanbeyli ve Kurtköy bölgesine uzatılması planlanmaktadır.

Hizmete Açılış Tarihi

1. Etap Üsküdar - Yamanevler: 15 Aralık 2017
2. Etap Yamanevler - Çekmeköy: 21 Ekim 2018

 İşletme Bilgileri

Hat Uzunluğu: 20 Km.
İstasyon Sayısı: 16
Araç Sayısı: 126
Sefer Süresi: 27 Dk. tek yön
İşletme Saatleri: 06.00 - 24.00
Günlük Yolcu Sayısı: 180.000 (Ortalama)
Günlük Sefer Sayısı: 334
Sefer Sıklığı: 8 Dk.