Ortadoğulu yatırımcıların konut yatırımlarında neden Türkiye’yi seçtiğini dört maddeyle özetleyen Giritlioğlu; Avrupalılar artık güvenmiyor Türkiye'ye





  1. 10 yıl önceye kadar Avrupalı turistler için üretim yapan inşaat sektörü, Avrupalıların Türkiye’yi artık güvenli bulmaması nedeniyle ülkeden gitmelerine bağlı olarak yeni bir pazar olan Ortadoğu’nun sosyokültürel yapısına uygun üretim yapıyor; onlar için çok sayıda seçenek sunuyor ve böylelikle ayakta kalıyor. Bu seçenekler Ortadoğuluları Türkiye’de yatırım yapmaya yönlendiriyor.
  2. Türkiye, Ortadoğu’ya yakın duran muhafazakâr-liberal dış politikasının yanı sıra coğrafi özellikleriyle cazip bir merkez olarak kabul görüyor.
  3. Başta büyük şehirlerdeki tüketim mekânları olmak üzere Türkiye’deki pek çok şehir Ortadoğulular için farklı seçenekler sunabilme imkânına sahip.
  4. Türkiye’de üretilen konut ve alışveriş merkezi projelerinde son yıllarda doğrudan Ortadoğulu kitleye yönelik tasarımlar bu bölgelerde yaşayan yatırımcıların ülkemize olan ilgilerini artırıyor.




Muhafazakâr ve liberal bir dönüşüm sürecine girmiş olan İstanbul’un Ortadoğulular açısından yeni ve cazip bir merkez haline geldiğine dikkat çeken Giritlioğlu; iç hukukun da düzenleyici ve kolaylaştırıcı tedbirler alması ve merkezi planlama politikalarının da buna hizmet edecek şekilde oluşturulmasıyla birlikte İstanbul’un sosyokültürel ve ekonomik anlamda taleplerini karşılayacak önemli bir merkez olarak öne çıktığını söyledi.





Türkiye’de güvende olacaklarını hissediyorlar





ABD ve Avrupa ülkelerinde yaşayan ve oranın pasaportuna sahip olan İranlı, Iraklı, Afgan, Mısırlı kişiler, emekli olduklarında ülkelerine dönemeyeceklerini ancak kendilerini Türkiye’de güvende olacaklarını hissettiklerini belirten İstanbul Homes Danışmanlık şirketi kurucusu Bayram Tekçe; bu yüzden Türkiye’den yatırım yapmayı tercih ettiklerini söyledi. Zengin Suudilerin, Kuveytlilerin ve Katarlıların yaz aylarını genelde Avrupa’da geçirdiklerini dile getiren Tekçe; aileler kalabalık olduğu için Avrupa’da kaliteli tatilin çok pahalıya geldiğini, onun yerine İstanbul’da kaliteli ve ucuza tatil yaparak yaz aylarını serin geçirdiklerini, bu nedenle konut yatırımı yaptıklarını kaydetti.





Hem Avrupai hem de İslam dinini benimsemiş Türkiye, Ortadoğulular için çok cazip 





Türkiye’de gayrimenkul yatırımının ciddi avantaj sağladığı 2013-2014’te ülkeye ilgi gösterenler bir dalga oluşturdu ve devamı geldiğini söyleyen Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş; Ortadoğulular için yakın coğrafyada hem Avrupai hem de İslam dinini benimsemiş Türkiye’nin çok cezbedici olduğunu söyledi.





Türk dizilerinin de etkisinin önemli olduğunu dile getiren Taş,  Irak ve İran açısından sınır komşusu olmamızın karayoluyla da ulaşım imkânı sunması büyük bir avantaj olduğunu,  domuz ürünlerinin kullanılmadığını, alkol tüketmek isteyenlerin serbest olabilmesi, Türkçede kullanılan Arapça ve Farsça kelimelerin sağladığı kolaylık, dini vecibelerini yerine getirmek istediklerinde imkânların çok ve sık olması, ramazanda oruç tutmayanların rahatça hareket edebilmeleri, ülkelerinde yaz aylarında oluşan aşırı sıcaklardan uzaklaşabilmeleri ve kıyafet serbestisinin de Türkiye’yi tercih etmelerinde çok önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.





Kaynak: Hürriyet