İnşaat sektörünün can suyu olan konut kredi faizlerinin yüksekliği satılan konut sayısını çok olumsuz yönde etkiliyor. Gayrimenkul projeleri üretim safhasında kullanılan ticari kredilerin yüksekliği de satışların daraldığı bu dönemde inşaat firmalarının elini kolunu bağlıyor.


Ülkemizde yaşanan kur şokları, bir türlü istenen seviyelere inmeyen enflasyon ateşi, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve yılın ilk 6 ayına yayılan seçim atmosferi ile birlikte faizlerdeki yükselen seyir, ülkenin lokomotif sektörlerinden inşaatı vurmuş durumda!


İpotekli satışlar ilk 4 ayda yüzde 58’den fazla düştü!


Banka kredisi kullanarak konut satın alınmasını ifade eden ipotekli satışlar; kredi faizlerindeki yükseklik sebebiyle 2019’un ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 58.24 gerileyerek 48 bin 982 adet olarak gerçekleşti. 2018’in ilk 4 ayında banka kredisi kullanmak suretiyle satın alınan konut sayısı 117 bin 292 adet olmuştu.


Geçen senenin ilk dört ayında banka kredili satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 28.82 iken bu yılın ilk dört ayında bu oran yüzde 14.37 oldu.