Ev sahipleri ile kiracıları her ay kira artışında karşı karşıya getiren zam oranlarına ilişkin yasal düzenleme Meclis gündemine geliyor.





Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan kira artışlarında TÜFE'ye geçilmesine ilişkin açıklamasının üzerinden geçen zamanda yasal altyapının oluşturulması için yapılan çalışmalar sona erdi. İlgili uygulamaya ilişkin TÜFE düzenlemesi 71 Maddelik Torba Yasa ile kanunlaşmaya hazır. Tasarı Meclis'e getiriliyor.





20 Milyondan fazla ev sahibi ile kiracıyı yakından ilgilendiren düzenleme için geri sayım başladı. Kira artışlarında uygulanacak olan TÜFE oranlarının uygulanmasını içeren yasal düzenleme kanunlaştırılıyor. İlgili maddelerde Yİ-ÜFE yerine uygulanacak TÜFE oranlarının kira sözleşmelerinde uygulanmasına ilişkin resmi kanun maddeleri 71 Maddeden oluşacak Torba Yasa ile yasalaşacak. Her ay bir önceki ayın enflasyon rakamlarına göre uygulanan kira zamları, yeni düzenleme ile birlikte önümüzdeki ay Şubat 2019 itibariyle TÜFE olarak resmen Kira sözleşmelerinde uygulanabilecek.





Mütehhitler için önemli gelişmeler düzenleme de yer alıyor!





Yurt içinde Müteahhjitlik hizmeti veren binlerce inşaatçıyı yakından ilgilendiren yasal düzenlemeler de Meclise geliyor. Söz konusu Torba Yasa ile kanunlaşacak maddeler arasında, Müteahhitlik hizmeti veren, devletle iş yapan inşaat firmalarına yönelik bazı düzenlemeleri içeriyor. İmalat sanayisi yatırımlarındaki inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilecek KDV'nin iade uygulaması 2019 yılında da sürecek. İhalesi yapılan ve devam eden sözleşmeler, imalat girdi fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde feshedilip, tasfiye edilebilecek veya devredilebilecek. Bu durumda, fesih ve devirden kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmayacak.





Yeni Düzenleme ile beraber ev alacaklara devlet desteği





Ev sahibi olmak isteyenlerin birikimlerine karşılık açılacak Banka hesaplarına 20 Bin TL devlet desteğinde limit yükseltiliyor. Kanun teklifinde rakam 25 TL'ye yükseltilecek. Böylece ev alacak ve bankada birikimini yapanlara 5 Bin TL daha devlet desteği sağlanmış olacak.





Gözler şimdi Torba Yasa'nın Meclisten geçerek Resmi Gazete'de ne zaman yayımlanacağına çevrildi. TBMM Genel Kurulun bu hafta içerisinde toplamda 71 maddelik Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini görüşerek sonuçlandıracak.