Düzenlemenin sektörde sahteciliğin ve manipülasyonun önüne geçeceğini belirten Emart Gayrimenkul kurucusu, Gayrimenkul Uzmanı Arzu Turan, aynı zamanda ilan sayılarında ciddi düşüşler yaşanacağını söyledi. Turan turizm amaçlı konut kiralamaları ile ilgili geçtiğimiz günlerde TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifinin de detaylarını anlattı.

Emlak ilanları için 1 Kasım milat olacak

Antalya’nın yeni rezidans yaşamı Palma Residence’ta yükseliyor. Antalya’nın yeni rezidans yaşamı Palma Residence’ta yükseliyor.

Taşınmaz ticareti hakkında değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 31 Ağustos tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmıştı ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek. Bu değişiklik satış ilanları konusunda bir milat olacak çünkü bugüne kadar fiyatlara yönelik yönlendirici ve manipülatif ilanlar sıkça görülüyordu. Örneğin konutunu satışa koyacak kişi ya da aracılar aynı bölgede fiyatları yüksek göstermek için gerçekte var olmayan bir konut ya da konutlar için birden fazla ilan yayınlayabiliyordu. Veya tam tersine bölgedeki portföyüne müşteri çekmek isteyen bir aracı düşük fiyatlı gerçek olmayan bir ilan girip kendisini arayanlara o konutun kısa zaman önce alıcı veya kiracı bulduğunu söyleyip portföyündeki diğer bir konuta yönlendirebiliyordu. Yeni düzenleme bu tür durumların önüne geçecek.

Kimlik doğrulama zorunluluğu getirildi

1 Kasım’da başlayacak yeni dönemde ilanı veren aracı kişi ya da kurum kimlik doğrulaması yapacak. Ayrıca ilandaki konut ya da taşınmazla ilgili satış veya kiralama konusunda yetkili olduğunu kanıtlaması gerekecek. Böylece ilanı veren kişi ya da kurumun ve ilanın gerçekliği teyit edilmiş olacak. Bu doğrulamalar yapılırken e-devlet sisteminden de yararlanılabilecek. Aslında tapu işlemlerinde Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi uzunca bir süredir uygulanıyor. Yeni düzenleme de bu sisteme entegre edilebilecek. Tüm bu yenilikler gayrimenkul sektöründe adil bir rekabet ortamını sağlayacak, sahteciliğin ve manipülasyonun engellenmesini destekleyecek.

100 Bin TL Para cezası var

Yeni düzenlemeyle bu yönetmeliğe aykırı hareket edenlere idari para cezaları uygulanması da söz konusu. Burada bahse konu doğrulamaları ilan sitelerinin yapması isteniyor. Sahte ve aldatıcı ilanın ilgili portallarda yer aldığının tespit edilmesi durumunda 100 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Bu da ilan portallarının ilanlar üzerindeki doğrulama ve kontrol mekanizmasını sıkılaştıracak. Dolayısıyla 1 Kasım’dan itibaren internet ortamındaki taşınmaz ilanlarında önemli bir düşüş gözleneceğini düşünüyoruz. Sahte ve yanıltıcı ilanların ayıklanmasıyla gerçek ilanlar üzerinden daha gerçekçi fiyatlarla emlak sektöründe dürüst ve adil ticaret desteklenmiş olacak.

Yazlık kiralamalarında yeni dönem

Emlak sektörünü ilgilendiren bir diğer gelişme henüz Resmi Gazete’de yayınlanmamış olsa da turizm amaçlı konut kiralamalarını ilgilendiren önemli bir adımı içeriyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifine göre konutlarını izin belgesi bulunmadan turizm amaçlı kiralayanlara 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar para cezası öngörülüyor. Yeni düzenlemeye göre konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin belgesi alınması gerekiyor ve bu belge ilgili konutun girişine asılmak zorunda. Bu konuda yükümlülük kirayı verene ait olacak ve izin belgesi bulunmadan kiralanan her konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak. Bu düzenlemenin 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu düzenleme sadece yazlık bölgelerdeki evini kiralayanları değil Türkiye’nin herhangi bir yerinde turizm amaçlı konut kiralayan herkesi ilgilendiriyor. 100 günden fazla süreli yapılan kiralamalar ise düzenlemenin dışında tutulmuş durumda.