Milyonluk gayrimenkul alırken çok daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Bir de ilk kez bir gayrimenkul satın alacaksak çok daha dikkatli olmalıyız. Şimdi sizlere en güvenilir şekilde gayrimenkul alım yolunu aktaracağım..
Öncelikle ilan sitelerinde bakmış olduğunuz evlerin hepsi satışa hazır halde değil, bakmış olduğunuz gayrimenkulün, her hangi riski var mı, borcu var mı, haczi var mı, kurumlardan bir şerh uygulanmış mı, aklımıza direk daire geliyor ama tarla, arsa vb içinde aynı şartlar geçerli..
Öncelikle eğer almak istediğiniz Gayrimenkul ile ilgilenen danışmanın lisansını görmeyi istemeniz en doğal hakkınız, daha sonra mülk sahibi ile kesinlikle görüşün..
Bir sonraki aşama beğendiğiniz gayrimenkulün tapu durumudur. Yani TAKBİS (Tapu Kadastro Bilgi Sistemi) bu belge ile gerekli tüm bilgilere ulaşabilirsiniz..
Yapmanız gereken en önemli önerimden bir tanesi de cüzi miktar da olsa konut kredisi kullanmanız. Samet param var ne kredisi diyorsanız.. Riskli gördüğünüz bir alış veriş te, bankalar hukuki anlamda çok katılar, cüzide olsa konut kredisi kullanmanızda yarar var, bankalar sizin yerinize en güvenilir şekilde araştırmalarını yaparlar. Sonuç olarak aldığınız mülke bankada ortak oluyor..
Bir sonraki aşama, satışlarınızı mutlaka tam değerinden gösterin, şu an bir risk oluşmamış olsa dahi ileri tarihte ne olacağını bilemezsiniz.
Ödemelerinizi mutlaka banka aracılı ile yapın hatta tapu takas yöntemi en güvenilir yöntemdir.
Kiralarda Yüzde 25 Sınırı Kalkacak mı ?
Bildiğimiz üzere 15 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan 32249 sayılı Resmî Gazete‘de yürürlüğe giren kanuna göre 02.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6098 sayılı Borçlar Kanunu’na göre konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının %25’lik kira artış oranı 1 Temmuz 2024’e kadar devam edecek.
Fakat geçtiğimiz hafta, Ev sahibi ile kiracı kavgalarında kiracıların fahiş zamlara karşı dayanağı olan yüzde 25 sınırı mahkemeye taşındı. İstinaf, yüzde 25 sınırlamasının adil olmadığına karar verdi.
Kararda yer alan ifade şöyleydi;
"Her somut olayın özelliğine göre, uyarlama istenen taşınmazın mevcut durumunun dikkate alınması gerektiği, yerel mahkemece uyarlama davalarında uygulanması gereken kurallar, belirtildiği şekilde tek tek ortaya konularak ve konularında uzman üç kişilik bilirkişi kurulundan, tüm bu veriler, kiralananın niteliği, kullanma alanı, konumu, bölgedeki kira parasını da etkileyecek normalin üstündeki imar ve ticaret değişiklikleri, emsal kira paraları, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar, döviz kurlarındaki ani ve aşırı iniş ve çıkışlar ile ülkeyi sarsan ciddi ekonomik kriz veya doğal afetlere bağlı ödeme esaslarının yeniden düzenlenmesini gerektirecek olayların varlığı araştırılıp değerlendirilmek suretiyle bir rapor alınarak hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği olduğundan bahisle hakkaniyete uygun hüküm kurulması gerektiği ifade edilmiştir."
Yani mahkeme bu kararı ile yüzde 25'lik kira sınırının önüne geçmiştir. Zaten yeterince uygulanmasa da Temmuz 2024 e kadar beklenir mi emin değilim..
Dünya’da Konut Fiyat Artışında Yine Zirvedeyiz
Emlak sektörüyle yakından uzaktan ilgilenenlerin takip etmesini tavsiye edeceğim, uluslararası emlak firması Knight Frank istatistiklere farklı açıdan bakmak isteyenlerin ilgisini çekecektir.
Knight Frank, her sene olduğu gibi bu senede 2023’ün üçüncü çeyreği itibariyle konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülkeleri açıkladı. Evet zirveyi kaptırmadık ne yazık ki..
Türkiye yıllık yüzde 89.2'lik artış ile konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu.
Kaynak: Knight Frank - 3. Çeyrek Raporu
Türkiye'deki konut fiyatları 6 ayda yüzde 34.4 yükselirken son üç aydaki artı ise yüzde 18, 1 oldu.2020 yılının ilk çeyreğinden bu yana sıralamada zirvedeyiz.
Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..
Samet Hızalan