Gayrimenkulünüzü kiracılar için daha cazip hale getirmek için yapabileceğiniz birçok şey var. İletişim ve organizasyon becerilerinizi kullanarak, mülkünüzün en iyi özelliklerini vurgulayabilir, temiz ve bakımlı tutarak onu daha cazip gösterebilirsiniz.





İşte kiraya vermeniz için bazı ipuçlar :





1. Kiracı kriterlerinizi önceden belirleyin





Evinizi kiraya vermeden önce, nasıl bir kiracı aradığınızı netleştirmek önemlidir. Bu bilgi, odağınızı daraltmanıza yardımcı olur ve size bir hedef kitle sunar. Potansiyel kiracılarınıza sorabileceğiniz bazı önemli sorular, onları anlamanız için size ipucu verecektir. Örneğin; sigara kullanımı, evcil hayvanı olup olmaması, asgari gelir ya da krediyle ilgili sorular olabilir. Tüm bunları yazılı olarak hazırlamak süreci kolaylaştıracaktır.





2. Düzenli bakım yapın





Kiracıları etkilemenin önemli bir yolu düzenli bakım yapmaktır. Bu, evinizi ziyaret eden kişilerin mülkünüzü daha cazip görmesini, evinizin diğer alternatiflerden bir adım daha öne çıkmasını sağlar. Evinize sık sık bakım yapmak, uzun vadede mülkünüzün onarım, temizlik maliyetlerini azaltarak hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenizi sağlar.





3. Kiracılarınızı tanıyın





İstenmeyen kiracıları alternatiflerden elemek için aşağıdaki prosedürleri uygulayabilirsiniz;





  • Kiracınızın geçmişini, kredi puanını ve gelirini kontrol edin
  • Tüm referanslarla iletişim kurun ve nasıl bir kiracı olduklarını öğrenmek için önceki ev sahipleriyle konuşun
  • Uyum yakalamak ve kişiliklerini öğrenmek için sorular sorun. Örneğin; neden taşınıyorsunuz? Evde kiminle birlikte yaşayacaksınız? Evcil hayvan sahibi misiniz? gibi sorular sorabilirsiniz.




4. Evinizin kalitesini arttırın





Evinizin kalitesini artırarak kiracı profilini istediğiniz yönde değiştirebilir, daha fazla kiracı bulmanızı sağlayabilirsiniz. Çok büyük değişikliklere gerek duymadan, sadece ufak dokunuşlarla bunu başarabilirsiniz. Örneğin; ekstra saklama alanları veya aydınlatma, gömme dolaplar, paslanmaz çelik cihazlar, klima, ısıtma ve bulaşık makineleri gibi. Bu geliştirmeler bir yatırım olmasına rağmen, kiralık mülkün değerini artırır ve uzun vadede kira veriminizi artırmanızı sağlar.





5. Bulunduğunuz bölgeyi iyi tanıyın





Potansiyel kiracılarınızdan gelebilecek, toplu taşıma, parklar, okullar, marketler ve kafeler gibi yerel olanaklarla ilgili sorular için hazırlanmalısınız. Bu bilgiler, kiracılarınız için çok önemli. Sizden alacakları yanıtlar tercih edecekleri mahalleyi netleştirmelerine ve daha kolay karar vermelerine yardımcı olacaktır.





6. İletişimi kolaylaştırın





Her zaman kolayca ulaşılabilir olun ve bunu onlara içtenlikle söyleyin. Tüm iletişim kanallarını kullanmalı, her konuda tüm sorularını yanıtlayabileceğinizi onlara belirtmelisiniz. Unutmayın, süreci ne kadar kolay ve sorunsuz ilerletirseniz ilişkiniz o kadar olumlu ve sonucu memnun edici olur.