Şirket: Hasanoğlu İnşaat

Sözcü: Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu

Türkiye genelinde konut satışları 2018 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 oranında azaldı. Bu azalışın geçici bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Zira geçtiğimiz ay hayata geçirilen ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ indirim kampanyası ile konut kredilerinde yapılan yeni düzenlemelerin sektörümüzü önümüzdeki dönemde canlandıracaktır. Hasanoğlu İnşaat olarak biz de BANU EVLERİ Ispartakule 2 ve BANU EVLERİ Ispartakule 3 projelerimizle ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ kampanyasına destek veriyoruz. Dev kampanyanın 31 Ekim’e kadar devam edecek olması da önümüzdeki aylarda satışların hızlı bir ivme kazanmasına katkı sunacaktır.

TÜİK verilerine göre yabancılara yapılan konut satışlarında rekor bir yükseliş yaşandığını görüyoruz. Ağustos ayında yabancıya konut satışında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 129,6 oranında artış gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, il bazında ilk sırayı bin 141 konut satışı ile İstanbul aldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikle yabancıların Türk vatandaşlığı almak için karşılamak zorunda olduğu mali ve yatırım kriterleri düşürüldü. Yeni yönetmelikle, yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmek için karşılamak zorunda olduğu en az sabit sermaye yatırımı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi.

Tapu kayıtlarına üç yıl satılmama şerhi koyularak Türkiye'de taşınmaz mal edimi yoluyla vatandaşlık kazanılabilmesi için öngörülen tutar 1 milyon dolardan 250 bin dolara, belirli miktar mevduatı üç yıl süreyle Türk bankalarında tutma şartı veya devlet borçlanma araçlarının alımı suretiyle vatandaşlık kazanılabilmesi için öngörülen tutar sınırı ise 3 milyon dolardan 500 bin dolara düşürüldü.

Bu konuyu gerekli mercilere sık sık gündeme getiren bir şirket olarak beklentimiz yönünde bir karar alınmasını çok sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. TÜİK’in açıklamış olduğu Türkiye’de yabancıya konut satışı istatistiklerinin ilk 8 ay ortalamasına baktığımızda yüzde 42’lik bir artış gözlemliyoruz. Yeni yönetmelikle birlikte önümüzdeki dönemde yabancıya konut satışında yüzde 50’lik bir artış yaşanacağını düşünüyoruz.

 

Şirket: Keleş İnşaat

Sözcü: Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İlker Keleş

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2018 Ağustos ayı konut satış istatistiklerini değerlendiren Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İlker Keleş, “Ağustos ayında Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 oranında azaldı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde, ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ sloganıyla başlatılan konut sektöründeki dev indirim kampanyası ile birlikte önümüzdeki süreçte konut satışlarında artış yaşanacağını öngörüyoruz.

“Yabancıya satışta yüzde 129,6’lık rekor artış!”

Yabancılara satılan konut satışlarına baktığımızda ise bu ay geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 129,6 oranında bir artış yaşandığını görüyoruz. Ağustos ayında yabancılara 3 bin 858 adet konut satışı gerçekleşti. Yabancılara konut satışında İstanbul yine ilk sırada yer aldı. İstanbul’u sırasıyla Antalya, Bursa, Ankara ve Yalova izledi.  2018 yılı konutta yabancıya satış yılı olacak, TÜİK verileri de bunu destekler şekilde ilerliyor.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin değişiklik yapan yönetmelikle, yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmek için karşılamak zorunda olduğu en az sabit sermaye yatırımı 2 milyon dolardan 500 bin dolara düşürüldü.

Tapu kayıtlarına üç yıl satılmama şerhi koyularak Türkiye'de taşınmaz mal edimi yoluyla vatandaşlık kazanılabilmesi için öngörülen tutar 1 milyon dolardan 250 bin dolara, belirli miktar mevduatı üç yıl süreyle Türk bankalarında tutma şartı veya devlet borçlanma araçlarının alımı suretiyle vatandaşlık kazanılabilmesi için öngörülen tutar sınırı 3 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Bu değişiklik, yabancıların konut alımını yüksek oranda artırırken, sektörümüzü de canlandıracaktır.

 

Şirket: Akkuş İnşaat

Sözcü: Akkuş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2018 Ağustos ayı konut satış istatistiklerini değerlendiren Akkuş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş şunları söyledi; “Türkiye genelinde konut satışları 2018 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 oranında azaldı. Geçtiğimiz ayda hayata geçirilen ve 31 Ekim’e kadar devam edecek olan ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ kampanyasının, konut satışlarında yaşanan azalmayı önümüzdeki süreçte artışa çevireceğini düşünüyoruz.

Yabancılara satılan konut satışlarına baktığımızda ise bu ay, geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 129,6 oranında bir artış yaşandığını görüyoruz. Ağustos ayında yabancılara 3 bin 858 adet konut satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ağustos da ilk sırayı bin 141 konut satışı ile İstanbul aldı. Yaşanan bu artışın önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini öngörüyoruz.

“Sektörümüze büyük bir canlılık getirecek”

Aynı zamanda Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişikliğe gidildi. Buna göre yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmek için karşılamak zorunda olduğu en az sabit sermaye yatırımı 2 milyon dolardan 500 bin dolara düşürüldü. Ayrıca tapu kayıtlarına üç yıl satılmama şerhi koyularak Türkiye'de taşınmaz mal edimi yoluyla vatandaşlık kazanılabilmesi için öngörülen tutar 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirildi. Belirli miktar mevduatı üç yıl süreyle Türk bankalarında tutma şartı veya devlet borçlanma araçlarının alımı suretiyle vatandaşlık kazanılabilmesi için öngörülen tutar sınırı 3 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Bu değişiklikle birlikte yabancıların Türkiye’de emlak yatırımı yapmasının önünü açacak, sektörümüze büyük bir canlılık getirecektir.”