Hong Kong'da da İstanbul'da olduğu gibi strateji ortak yaşam alanları yaratmaya odaklanıyor. Bu, tamamen mobilyalı özel odalara, şık iç mekanlara ve işlevsel ortak alanlara sahip bir kiralama formatıdır. Konut yaşayanlara yönelik hizmet, destek ve topluluk etkinlikleri kira fiyatına dahildir. Yaşayanların kitlesi de benzer; bunlar öğrenciler ve genç profesyoneller.

Colife, Hong Kong'da faaliyet göstermeye yeni başladı ancak Hong Kong Adası'ndaki Causeway Bay, Sheung Wan ve Happy Valley bölgelerinde şık konaklama birimlerini şimdiden kiralayabilirsiniz. Önümüzdeki birkaç ay içinde tesislerin coğrafyası genişleyecek. Bu yılki plan, ayrı dairelere geçmek ve bölge sakinlerinin hizmet ve teklif erişimini sürdürmek isteyen müşteriler için ayrı daire kiralamaya başlamaktır. Ayrıca, Colife yaklaşık 60 birimden oluşan tam ölçekli bir ortak yaşam topluluğu açmak için bir bina bulmayı planlıyor; burada yaşayanlar için ortak alanlar yalnızca oturma odası, mutfak ve banyoyu değil aynı zamanda çalışma ve dinlenme alanlarını, resepsiyonu, toplantı odaları ve daha fazlası.

Neden Hong Kong

Şirketin genişlemesinin bir sonraki yönü olarak Hong Kong'un seçilmesinin birkaç nedeni vardır:

İş yapmak fırsatları;

Yabancılar için cazip kariyer fırsatları;

Öğrenciler arasında popüler olan üniversiteler;

Asya'da istikrarlı ekonomi, güçlü finans ve ekonomi merkezi;

Dünyanın diğer metropol bölgelerine kıyasla konut kiralamanın yüksek maliyeti ve bu, ortak yaşam modelinin marjını doğrudan etkiliyor. Öte yandan, insanlar için kiralamanın mevcudiyeti.

Örneğin, Hong Kong'da konut kiraları son 4 yılın en yüksek seviyesinde. Türkiye ise kiralık konut fiyatlarındaki artışta dünyada ilk sırada yer aldı. Yıl boyunca %160 oranında büyüdüler. Colife, İstanbul'da kiraların 2024 yılında 2023 yılına göre %30-50 oranında artacağını tahmin ediyor. Yılın ilk yarısına ilişkin fiyatlar, bazı bölgelerde kira maliyetlerinin düştüğünü, kiracılar arasında talep gören bölgelerde ise arttığını gösteriyor. Örneğin, Kadıköy bölgesinde fiyatlar bu yılın başından bu yana %19, Beşiktaş'ta ise %29 arttı.

Colife modeli, aynı lokasyonda eski tadilatlara sahip tek odalı dairelere göre %30 daha ucuza iyi evlerdeki şık odaları kiralamanıza olanak tanır.

Şirketin misyonu Asya şehirleri ve İstanbul'daki kiralık konutların Net Tavsiye Skorunu (NPS) iyileştirmektir. Colife, konforlu ve uygun fiyatlı konut bulmanın zor olduğu büyük şehirlerde kiralık konutları demokratikleştirmeye çalışmaktadır. Hong Kong'da Colife'ın çözmeyi planladığı aşağıdaki sorunlar vardır: tatmin edici olmayan kullanıcı deneyimi, hızlı ve kaliteli hizmet olmadan uzun süreli konut arama süreçleri.

Sorunlar hakkında

Hong Kong'da faaliyete geçerken şirket, İstanbul'da ev sahipleri, emlakçılar ve yaşayanlara çalışma deneyimini dikkate aldı.

Birçok Hong Konglu apartman sahibi ve yerel emlak acentesi için Colife ile işbirliği aynı zamanda konut yönetimi ve kiralamaya yönelik böyle bir iş modeliyle ilgili ilk deneyimleridir.

Hong Kong'da da yaygın ve popüler değildi. Bu nedenle, sahipler müzakerelerden korkuyor ve gecikiyorlar.

Ancak Kantonca bilen ortaklar daha güvenilir olma eğilimindedir.

İstanbul'da çalışmaya başladığımızda durum büyük ölçüde benzerdi. Bu nedenle şirket, ekibe katılmak üzere Türkçe bilen yerel bir yöneticiyi işe aldı ve bu doğru bir adımdı! İzleme reddi sayısını azaltmak için yerel acentelerin çalışmalarının ve öz sunumun özelliklerini anlamayı başardık. Ayrıca yöneticinin bazı ev sahipleriyle zaten bağlantıları vardı. Görüşmeler daha fazlaydı ve bu sayede İstanbul'daki ilk dairemizi kiralamayı başardık.

— Girişimin özgüllüğü öyledir ki, yeni bölgede başlangıçta pek çok kolay an yoktur. Ancak, yerel uzmanların markamıza olan ilgisinden kesinlikle gurur duyabiliriz. Hong Kong'daki Colife'ın kıdemli proje yöneticisi Oleg Prachuk, şirkete büyük ilgi gösterdiklerini çünkü bunun kendileri için Hong Kong emlak piyasasında yeni bir fenomen olduğunu söylüyor.

— Bizim nişimizde arz yaratmak, talep yaratmaktan çok daha zor bir iştir. Colife Global CEO'su Ilnara Muzafiarova, "Hong Kong'daki kiralama piyasasının son derece muhafazakar yapısı nedeniyle kendine has nüansları ve zorlukları olan daireleri yerel sahiplerden kiralayarak arzı sağlıyoruz" dedi.

Şirketin planları

“Satılık Konut İçin Nakit Alımda Fırsat Var” “Satılık Konut İçin Nakit Alımda Fırsat Var”

Colife'in herhangi bir bölgenin gelişimi için standart bir senaryosu vardır:

Başlangıç: Hedef – 10 daire. Bu hedef, 2024 yılı Temmuz ayında Hong Kong'da gerçekleştirilecek.

İlk yılın sonunda 50 daire ile başa baş noktasına ulaşmak.

İkinci yıl için 5 kat büyüme hedefleniyor. Sonrasında ise her yıl 2 kat disiplinli bir büyüme.

Asya'da, İstanbul'da olduğu gibi zaten bir ortak yaşam biçimi olmasına rağmen, tasarım, pazarlama ve teknolojide genellikle Avrupa standartlarının gerisinde kalmaktadır. Colife, bölge yaşayanlarının kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve bölgelerin emlak piyasasındaki özel yatırımcıların gelirlerini artırmak için büyük bir potansiyel görüyor.Colife, özel yatırımcılardan sermaye toplamaya devam ederek coğrafi erişimini İstanbul'dan Hong Kong'a kadar genişletmeyi planlıyor.

Şirket, 2028 yılına kadar 10 büyük şehirde varlık göstermeyi planlıyor.

—Listemizdeki bir sonraki şehirler Riyad, Bangkok, Abu Dabi ve Kuala Lumpur'dur. Seçim aşağıdaki kriterlerden kaynaklanmaktadır: gurbetçilerin çekiciliği, yüksek gelişme hızı, hem kiralama hem de satın alma için gayrimenkul değerindeki artış, yeterli mevzuat. Analiz yaparken 50'den fazla kriterden oluşan bir listeye güveniyoruz, ancak bunlar en önemlileri" diye özetledi Colife Global CEO'su Ilnara Muzafiarova.

Editör: Kadir Özel