Ev sahibi ve kiracıların beklediği Mart ayı kira artış oranı verileri TÜİK tarafından açıklandı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Şubat ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. çıklanan verilerde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları ile belirlenen kira artışı oranı Mart ayında kira sözleşmelerini yenileyecekleri ve yeni kiraya çıkanları yakından etkileyecek. TÜFE kira artışı Şubat ayı başından bu yana uygulanırken, Mart ayında kira artış oranı ne kadar gelecek merak ediliyordu.





Kira artışı nasıl hesaplanır?





Kira artış oranı hesaplaması TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları ile belirleniyor. Her ayın başında (ayın üçüncü iş günü) TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarında TÜFE rakamları dikkate alınıyor. Konut kira artışı belirlemede 12 aylık ortalama alınmaktadır.





TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,16, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,23, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,67 ve on iki aylık ortalamalara göre %17,93 artış gerçekleşti.Buna göre Mart ayı kira zam oranı % 17,93 olarak uygulanacaktır.