İklimlendirme, yenilenebilir enerji, e-mobilite, elektrik, mekanik ve teknoloji alanlarında müşterilerine kaliteli ürün ve hizmetler sunan Üçay Mühendislik, 15-17 Kasım tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı’na katılıyor.
Yapıların karbon izini nötrlemeyi hedefliyor
“Üçay Mühendislik olarak, Türkiye’de ilk ve tek olan, yapıların karbon izini nötrlemeyi hedefleyen ‘Zero House’ konseptini, enerji alanındaki yeşil çözümlerimizi ve yatırımlarımızı EIF Fuarı’nda ziyaretçilerimizle buluşturacağız” diyen ÜÇAY Mühendislik CEO’su Turan Şakacı, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi için Zero House’ konsepti ile binalarda yapılacak iyileştirmelere dikkat çekti:
‘Zero House’ konsepti ile yapılar yeşile dönüşüyor
“Dünya genelinde konutlar, küresel emisyonların yüzde 17 ila 21’inden sorumlu tutuluyor. Bu nedenle binaları ve müstakil evleri sıfır karbonlu evlere dönüştürmek için binanın yıllık net enerji ihtiyacının yüzde 100 yerinde ve yenilenebilir enerji ile sağlanması gerekiyor. Bu kapsamda konutlarda yapılacak dönüşümün de alanında uzman mühendisler tarafından yapılması gerekiyor.
Üçay Mühendislik olarak, konutların karbon izini nötrlemek amacıyla geliştirdiğimiz, Türkiye’de ilk ve tek olan ‘Zero House’ konsepti ile yapılar için gerekli olan; ısıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyacını; ısı pompası sistemleri, yerden ısıtma sistemleri ve VRF sistemlerinin kombine edilmesi yöntemi ile karşılıyoruz. Elektrikli araçların şarj istasyonu kurulumunu da ZeroHouse konseptine entegre ediyoruz. Bu sistemler için gerekli olan elektrik enerjisini ise evlerin veya ofislerin çatısına kurulan güneş enerjisi panelleri (GES) ile sağlıyoruz.
Yenilenebilir enerji sistemleri sayesinde konutlar, fosil yakıtlara bağımlı kalmadan kendi enerjisini üretebiliyor. Böylece küresel emisyonların yüzde 17 ila 21’inden sorumlu tutulan konutlar, sıfır karbonlu yapılara dönüştürülebiliyor. Bu nedenle karbonsuz konutlar, ülkelerin 2050 yılı net sıfır emisyon hedefleri için kritik önem taşıyor.
Ayrıca, ‘Zero House’ konsepti kapsamında evlerdeki ısıtma soğutma sistemlerini, aydınlatma sistemlerini, televizyonları ve daha birçok elektronik aleti bir ev otomasyon sistemi üzerinden uzaktan kontrol edilebilir şekilde kurgulayıp enerji tasarrufunu da maksimize ediyoruz.”
Sanayinin yeşil çatıları kazandırıyor
“Sanayide enerji tüketimi, nihai enerji tüketiminin yüzde 33’ünü oluşturuyor” diyen Turan Şakacı, çatı üstü veya arazi tipi güneş enerjisi sistemi (GES) yatırımlarının sanayicilere sunduğu avantajlara da dikkat çekti:
“Son yıllarda artan enerji fiyatları ve işletmelerin sürdürülebilirlik politikaları nedeniyle yenilenebilir enerji yatırımları büyük talep görüyor. Bu kapsamda GES yatırımları, düşük işletme maliyetleri nedeniyle dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynakları arasında en çok yatırım yapılan alanların başında geliyor. Güneş enerjisi santralleri, güneş ışığına maruz kaldığı sürece elektrik üretmeye devam ediyor ve işletme maliyetlerini düşürüyor.
Güneş enerjisi santrallerinin amortisman süresi ise kurulduğu bölgeye göre değişkenlik göstermekle birlikte 3 ila 5 yıl arasında değişiyor. Sonuç olarak, GES’ler; yatırımcılara, doğaya ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunuyor. Bu nedenle GES’lerin kullanımının yaygınlaştırılması, hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor.
Üçay Grup olarak güneş enerjisi kurulumu konusunda; çatı GES, arazi GES ve tarım GES uygulamalarımız ile müşterilerimize anahtar teslim çözümler sunuyoruz. Türkiye genelinde 25 ilde bulunan 65 şubemiz ile müşterilerimize; projelendirme, sistem amortisman hesabı, anahtar teslim kurulum ve TEAŞ süreci yönetimi konusunda hizmet veriyoruz.
EIF Enerji Fuarı’nı da sektör paydaşları ile bir araya gelmek ve sunduğumuz çözümleri anlatabilmek açısından önemli bir fırsat olarak görüyoruz.” dedi.
“Türkiye’yi araç şarj istasyonları ile donatacağız”
Turan Şakacı, konuşmasında şirketin e-mobilite alanındaki faaliyetleri hakkında da bilgi paylaştı:
“Üçay Mühendislik olarak, EVC alanında Türkiye partneri olduğumuz ABD menşeli EATON markasıyla da son 2 yıldır başarılı çalışmalar yürütüyoruz. Konutlardan ticari alanlara, endüstriyel tesislerden özel veya halka açık otoparklara kadar birçok alanda elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda son 2 yılda 500 adet EVC cihazı satışı ve kurulumu gerçekleştirdik. Üçay Mühendislik olarak, Türkiye’yi EATON şarj istasyonları ile donatmayı hedefliyoruz.
Fuarda, EATON’un ileri teknoloji şarj ünitelerini ve firmamızın bu alanda sunduğu hizmetleri de ziyaretçilerimizle paylaşacağız” diyerek sözlerini tamamladı.
ÜÇAY GRUP Hakkında
Mühendisliği, kurum kültürünün merkezine konumlandırarak, çevreye duyarlı sistemler oluşturmak amacıyla 2000 yılında İstanbul’da kurulan Üçay Grup, bugün bünyesinde; Üçay Mühendislik, Üçay İnşaat, Isomer, Evjet şirketlerini ve EVREKAA Ar-Ge Merkezi’ni barındıran bir grup şirketidir. Üçay Grup; İklimlendirme, enerji, E-Mobilite (Elaris markası ile), elektrik, mekanik ve teknoloji alanında müşterilerine kaliteli ürün ve hizmetler sunmaktadır.