Ev sahibi, iş yeri sahibi, tapu sahibi olan herkes için önemli bir gelişme yaşanıyor. Tapularda dijital döneme girildi. Eski, tapular yerine kullanılacak yeni tapular Bakan Kurum'un sunumuyla tanıtıldı. Peki yeni tapular nasıl olacak? Yeni tapuların özellikleri neler?






Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından "Tapuda Dijital Dönem" tanıtımı gerçekleştirildi. "Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Tapu dairelerine ilişkin performans değerlendirme sistemi ile vatandaşın en iyi hizmeti alması sağlanacak. Tüm Türkiye'de yapılan Tapu işlemleri yeni dijital ortamda anlık olarak takip edilebilecek. Vatandaşın dijital ortamda değerlendirmelerini alarak 20 Bin çalışanın eksikliklerini gidermek adına bilgi ve iletişimi en iyi şekilde kullanacağız. Çok yüksek oranlarda işlem sayıları var. Vatandaşa hizmet noktasında önemli bir adım daha atılmış oldu" dedi.

"Yeni tapu senetleri ile geçmişle gelecek, estetikle teknoloji buluşuyor." 

Tapu senetlerinin içeriği ve tasarımını yenilendi. Dijital uygulamalarla desteklenen yeni tapu senetleri, vatandaşa büyük kolaylıklar sağlayacak.

Yeni Tapu senetlerinin faydaları neler?

Gelişen ülkemize yakışan geleneksel bir estetik değere sahip ve teknolojik yenilikleri barındıran, gereksiz bilgileri içermeyen bir tasarıma sahip yeni tapu senetlerinde bulunan QR kod okutularak parselin haritası görülebilecek.

Tapu senetlerinde bağımsız bölümlerin mimari projelerdeki brüt ve net yüzölçümlerinin tapu senetlerinde gösterilmesi sağlandı.

Vatandaşların TC Kimlik numarası gibi gayrimenkullerin Taşınmaz No'ları da Tapu Senetlerine basılarak, "İl, İlçe, Mahalle, Ada, Parsel, Bağımsız bölüm No" yerine taşınmaz bilgilerine ve geçmişine doğrudan erişilebilme imkanı sağlandı.

Eski ve Yeni Tapu Senetleri Farkları Neler?

Yeni Tapu senetlerinde maliklerin hissesi ve hisselerine düşen yüzölçümü sütunu getirilirken, eski tapu senetlerindeki pafta, sokak, sınırı gibi bölümler kaldırılarak yerine, QR kod basımı ile Parsel/Sorgu üzerinden taşınmazın kadastro haritasına doğrudan ulaşım sağlandı.

Kadastro öncesi tutulmakta olan zabıt kayıtları için gerekli olan taşınmazın geldisi ve gittisi kısımları kaldırılarak sadeleştirildi.

Ana taşınmaz tapu senetleri; 

1- Taşınmaz bilgileri,

2- Malik bilgileri,

3 Tescile ilişkin bilgiler olmak üzere üç bölüm olarak düzenlendi.