Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Toplu Konut idaresi (TOKİ) arasında özel bir çalışma ile dar gelirli vatandaşlara yönelik olarak ön ödemeli konut satışları için çalışma başlatıldı. 

Ön ödemeli konut satışları hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile dar ve orta gelirli vatandaşlara yönelik ön ödemeli konut projesini hayata geçireceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz gün açıklanan İkinci 100 Günlük Eylem planı kapsamında Bakan Kurum, "ilk 100 günlük eylem planının tüm maddelerini yerine getirmeyi başardık, ikinci 100 günlük eylem planı için tüm çalışmalarımıza hızlıca başlatacağız" dedi.

Dar ve Orta Gelir grubuna yönelik ön ödemeli konut projeleri için özel bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden Bakan Kurum, yeni dönemde özellikle bu iki gelir grubu için projeler hayata geçirileceğini söyledi.

Ön ödemeli konut projelerine ilişkin Bakan Kurum, "Ön ödemeli bir süreç yürüteceğiz. Neticede TOKİ bugüne kadar konut sektörüyle alakalı alt gelir gurubuna hitap eden vatandaşlarımız için çok büyük projeler gerçekleştirdi. Bunu biraz daha ileriki süreç için düşünüyorum. Aileler çocukları için TOKİ'den bir sertifika alacaklar. Örneğin bireysel emekliliğe giriyoruz, diyoruz ki 'Bunu aldığımızda 10 sene sonra çocuğum için bir emeklilik süreci başlatıyorum.' TOKİ'de de bir ön ödemeli, ileriki süreçte konutu alacağı belli olduğu bir proje bu. Talep toplayacağız. Gelen talebe göre belli şehirlerimizde projeler yapacağız. Bizim TOKİ ile Bakanlık olarak yapacağımız projelerin yüzde 60-70’i kentsel dönüşüm, yani yıllık 40-50 bin konut yapabilme kapasitesini düşünürsek eğer bunun yüzde 60'ı kentsel dönüşüm olacak. Geri kalan da alt gelir ve orta gelire hitap eden vatandaşlara yönelik konutlardan oluşacak. Projeler ile alakalı çalışmalarımıza hızlıca başlayıp, şartları oluşturacağız. Bazı vatandaşımız 'Ben 5 yılda öderim. Bazısı 7, bazısı 10 yılda öderim.' diyecek. Ona göre teslim sürecinin de içinde olduğu bir sistem olacak. Biz inşaatlarımızı 36 ayda yapıyoruz, ödemeyi 120 ayda alıyoruz. Vatandaşımız da mecburen o 36 aylık finansmanı öyle ya da böyle 120 ayda da olsa karşılamak zorunda. Şimdi bazı vatandaşlarımız var ki 'Bana evim gelsin, ben çıktığını bileyim, 36 ay sonra almasam da olur. Benim çocuğum küçük şu anda veya ben 10 sene sonra, 7 sene sonra geçeyim evime ama bileyim, ev çıktığını bileyim bana...' Böyle bir süreç olacak." diye konuştu.