Kişi başına milli geliri Türkiye kadar olan hiçbir ülkede, rekabet gücü Türk inşaat sektörününki kadar yüksek bir inşaat sektörü bulunmamaktadır.
Şubat ayında yaşanan üzücü deprem felaketinden sonra ülkemizde inşaatla alakalı birçok konuda duraksama oldu. Deprem bölgesinde yapılacak konutlar, adeta ülkenin yıllık konut üretimine denk. Öyle ki deprem bölgesindeki konutlar için malzeme ve usta yönlendirildiği için malzeme ve usta bulmakta güçlük çekiliyor. Örneğin deprem bölgesinde hızlı üretim için inşaat malzemeleri öncelikli olarak o bölgeye yönlendiriliyor. Burada verilen siparişlerin teslim alınması uzun sürüyor. Dolayısıyla malzeme fiyatlarında gerileme olmasını beklemek zor.
Sektör, depremin getirmiş olduğu maddi ve manevi etkiyi atlatamadan Türkiye Mayıs ayında seçim sürecine girdi. Mayıs ayında yaşadığımız iki tur seçimi tamamladıktan sonra yeni kabine kuruldu.
Tüm bu gelişmeler sektörü olumsuz etkiledi. Artık Ağustos Eylül ayıyla birlikte sektörün kendini biraz, toparlayacağını ümit ediyorum öte yandan Temmuz ayında gelen maliyet artışları, zamlar ve vergi artışlardan ötürü şu an maliyet noktasında belirsizlik var.
Yükselen kiralar nedeniyle ev sahibi olmak isteyen vatandaş, eğer birikimi yoksa kredi kullanmak durumunda kalıyor. Ancak, konut kredi faizleri çok yüksek. Bu nedenle ev almak istese de yüksek faiz nedeniyle ev almaya yanaşmıyor. Resmi rakamlar da konut satışlarındaki düşüşü ortaya koyuyor. En kısa sürede sektörü hem yatırım hem de satışların arttırılması yönünde uygulamaların devreye alınması gerekiyor. Faizlerin yüzde 1’in altına düştüğü dönemlerde sektör satış rekorları kırmıştı, bunları yaşadık En kısa zamanda bu belirsizliklerin rayına oturup özellikle bu yılın son çeyreğinde yani dokuzuncu aydan sonra sektörün rahatlayarak hem fiyatlamanın hem de konut talebinin belli bir seviyede devam edeceğini öngörüyorum.
İnşaat maliyet endeksinin, 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,54, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,95 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 0,28, işçilik endeksi yüzde 1,23 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 33,55, işçilik endeksi yüzde 104,83 arttı.
Bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 35,38, artarken işçilik endeksi ise yüzde 105,27 arttı. Bu yaşanan artışların nedeni dövizdeki yükseliş ve piyasadaki arz talep dengesinden kaynaklandı. Öte yandan Türkiye genelinde konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,4 azalarak 83 bin 636 oldu.
İlerleyen günlerde konutların fiyatları artan maliyetlerle beraber biraz daha artış gösterecek. Yaşanan tüm bu gelişmelerle 2023’ün özellikle son çeyreğinde inşaat sektörünün hızlanacağını ve mevcut konut talebinin artacağını öngörüyor ayrıca banka faizlerinin de makul seviyeye çekilip, piyasa şartlarına uyduktan sonra hem yerli hem de yabancı talebinin daha da artacağını düşünüyorum.
Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle.
Samet Hızalan