Yurtdışına çıktıktan sonra iflasını sosyal medya üzerinde bildiren İnanlar İnşaat’ta tapusunu alamayan hak sahiplerine bir kötü haber de mahkemeden geldi.


İnanlar İnşaat projelerinden daire alan, anahtarını teslim alıp tapusunu bazı gerekçelerle alamayan hak sahipleri; daireleri üzerine firmanın kredi kullandığı ve dairelerinin ipotekli olduğu daha önce gündeme gelmişti. Hukuk yolu ile hak arayışı içerisinde giren hak sahiplerine ise bir kötü haber daha geldi.

Sözcü Gazetesi’nden Ümit Türk’ün haberine göre; İflas ettiğini duyuran İnanlar İnşaat‘tan krediyle ev alan ancak tapusunu alamayanlara kötü bir haber de mahkemeden geldi. İstanbul Tüketici Mahkemesi, İnanlar’ın borçlarına karşılık bankaların başlattığı icra takiplerinin durdurulması ve devam eden kredi ödemelerine tedbir kararı verilmesi talebini reddetti. Bu karar neticesinde ipotekli evler, bankalar tarafından satışa çıkarılabilecek. Ev sahipleri ise içinde yaşadıkları evlerin satılması durumunda dahi bankalara olan kredi borcunu ödemeye devam edecek.

Türkiye’de yarım asırdan beridir faaliyet gösteren ve onlarca projeye imza atan İnanlar İnşaat, Esenyurt Terrace Mix, Küçükçekmece Tera Tema ve Zekeriyaköy Terrace Plus projelerinde 500 bin ile 1 milyon lira arasında değişen fiyatlarla satışa çıkardığı evleri 3 yıl önce sattı. Çoğunluğu evleri, inşaat şirketinin anlaşmalı olduğu bankalardan kredi çekerek aldı. Kimisi aldığı evi kiraya verdi kimisi ise içinde oturmaya başladı. Ancak tapular farklı bahane ve gerekçelerle ev sahiplerine teslim edilmedi. Ev sahipleri de şirketin bugüne kadar yaptığı projelerde böyle bir sorun yaratmadığı düşüncesiyle bu konuda girişimde bulunmadı. Bankadan çekilen krediler düzenli bir şekilde ödenmeye devam etti.

FETÖ SORUŞTURMASI BULUNAN ŞİRKET PATRONU YURTDIŞINDAN İFLAS ETTİĞİNİ DUYURDU


Hakkında FETÖ üyeliği suçlaması bulunan İnanlar İnşaat’ın patronu Serdar İnan, geçtiğimiz Nisan’da Twitter hesabı üzerinden açıklama yaparak şirketinin iflas ettiğini duyurdu. Bu açıklama üzerine İnanlar’dan ev alanlar tapuları üstlerine almak için harekete geçti.

TAPULARIN ÜZERİNDE İPOTEK OLDUĞUNU ÖĞRENDİLER


Ancak evlerinin üzerinde haciz ve ipotek olduğunu öğrendiler. İnşaat firmasının ticari ilişkisi olduğu bankalardan kredi ile aldıkları evlerin ellerinden gidebileceği ihtimali üzerine mahkeme giden malikler, davalar açtılar.

KREDİ TAKSİTLERİNİN ÖDENMESİNİN DURDURULMASI İÇİN TEDBİR  TALEP ETTİLER


Davalar devam ederken maliklerin avukatları, üzerinde haciz bulunan evlerin bankalar tarafından satışa çıkarılması ihtimaline karşılık Tüketici mahkemesinden ihtiyati tedbir talebinde bulundular.Ayrıca bankalara ödenen kredi taksit borçlarının ödenmesinin de durdurulmasını istediler.

MAHKEME TEDBİR TALEBİNİ REDDETTİ


İstanbul Tüketici Mahkemesi, avukatların bu talebini, “Dosyadaki mevcut delil durumu, davanın mahiyeti, konunun yargılama gerektirmesi” gerekçeleriyle reddetti.

AVUKATLAR: EVLERİ SATILSA BİLE KREDİ ÖDEMEYE DEVAM EDEBİLİRLER


Bu kararın ardından taşınmazların, bankalar tarafından her an satışa çıkarma riskini taşıdığını savunan avukatlar, davaların olumlu sonuçlanması durumunda bile üzerinde haciz bulunan evlerin bankalar tarafından satışa çıkarılabileceğini, ellerinden evleri alınan maliklerin ise kredi borcunu ise ödemeye devam edeceğini söylediler.