Mağduriyetin daha fazla artmaması için bir an önce enflasyon muhasebesine geçilmesinin şart olduğunu söyleyen Akman “Enflasyon muhasebesine geçilmezse, sanayici kazanmadığı paranın vergisini ödemek zorunda kalacak. Yetkililerin buna müsaade etmeyeceğine inanıyoruz” dedi.
Hammadde krizi ve yüksek kurun tetiklediği yüksek enflasyon sürecinin toplumun her kesiminde ciddi mağduriyetler oluşturduğunun altını çizen Akman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akman, özellikle sanayicilerin ağır koşullar altında faaliyetlerini sürdürmeye çalıştığını belirtti. Enflasyonun beklenenden fazla olması nedeniyle yüksek enflasyon vergisine maruz kalma riskinin oluştuğunu söyleyen Akman, bir an önce enflasyon muhasebesine geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Ali Akman, enflasyon muhasebesine geçilmezse sanayicinin kazanmadığı paranın vergisini ödemek zorunda kalacağını belirtti. Akman “Enflasyon muhasebesine geçiş tarihi 2023 yılı sonu olarak açıklandı. Ancak bir an önce enflasyon muhasebesi uygulamasına geçilmeli, aksi halde sanayici kazanmadığı paranın vergisini ödemek zorunda kalacak. Sanayicinin en büyük sorunu şu anda bu. Tedirginiz. Enflasyon nedeniyle işletmelerin sermayeleri eridiği halde sürekli kâr ediyor gibi görünüyor. Fiyatlardaki artış gerçek olmayan bir kâr yaratıyor. Oysa satılan ürün aynı fiyata yerine konulamadığı için işletme sermayeleri hızla eriyor. Örneğin biz bu yılın başında ürettiğimiz portakal suyunu yüzde 80 daha yukarıya satmış oluyoruz. Aslında aynı fiyat. Bunun vergisi bizi zarar sokar. İlgili odalar ve sivil toplum örgütleri bu konuyu ilgili makamlarla görüşüyorlar. Paranın dönem sonundaki satın alma gücüne göre mali tabloların yeniden düzenlenmesi şart oldu” diye konuştu.
Akman, yetkililerin üretimi olumsuz etkileyecek olan sanayici ve işletmecilerin bu mağduriyetine müsaade etmeyeceklerine inandıklarını ifade etti.
Kayıt dışı en büyük korkumuz
Enflasyon muhasebesinin devreye alınmasının kayıt dışı faaliyetleri de engelleyeceğine dikkat çeken Ali Akman, “Kimse cebindeki parayı vergi olarak ödemeyecektir. Bu da kayıt dışını tetikleyecektir. Bu bizim en büyük korkumuz” dedi.
Ersu Meyve Suları hakkında:
İlk olarak 1969 yılında kurulan ve 1984 yılında Akman Holding tarafından satın alınan Ersu Meyve Suları, Türkiye'de yetişen tüm meyve çeşitlerini işleyebilen, konsantre ve pulp yapabilen, meyve suyu olarak dolum gerçekleştirebilen ve ürünü soğuk havada şoklayarak muhafaza edebilen Türkiye'nin en büyük entegre tesislerindendir. 2000 yılından bu yana halka açık bir şirket olarak faaliyetlerini sürdüren Ersu, 50 yıldan fazla bir süredir el değiştirmeden bugüne kadar gelebilmiş bir marka olma özelliği taşıyor. 1989 yılında Amerikalı bir şirketle Antalya’da Golden Meyve Suyu’nu, 1992 yılında Afyon Sultandağı’nda Morello meyve sularını kuran Akman, 1994’te de Niğde’de Aksu fabrikasını hayata geçirdi. Akman Holding’in şu anda Konya, Niğde, Antalya ve Afyonkarahisar’da toplam beş üretim tesisi bulunuyor. Bu tesislerde yılda 150-160 bin ton yılda meyve işlenen ve üretimin yüzde 75’i ağırlıklı AB ülkeleri olmak üzere 50’nin üzerinde ülkeye ihraç ediliyor. Ersu marka meyve suları faaliyetlerini Konya Ereğli ve Niğde tesislerinde 2 bin m2 açık alan ve 40 bin m2 kapalı alanda olmak üzere yılda 200 bin ton meyve ve sebze işleme, 50 milyon litre meyve suyu üretim ve 150 bin adet plastik varil ambalaj üretim kapasitesi ile sürdürüyor. Ersu’nun ihracat yaptığı ülkeler arasında ise Kanada, Amerika, Almanya, İngiltere, Moldova, Fransa, Hollanda, Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Yunanistan, Estonya, İsrail, Katar, Güney Kore, Çin, Japonya, Tayland, Avustralya, Yeni Zelanda, Endonezya da yer alıyor. Aynı zamanda meyve suyu teknolojisi, makine, makine ekipmanları ve know-how ihracatı da gerçekleştiren marka, bu şekilde İran, Hindistan ve Çin'de anahtar teslimi birçok tesis kurmuş bulunuyor. Öte yandan; bölgesinde sözleşmeli modelle domates ve havuç ekimi yaptırarak tarımın gelişmesine ve desteklenmesine ciddi katkı sağlayan Ersu, bu modelle ürettiği domates salçası ve havuç konsantresini dünya pazarlarına sunuyor. Uluslararası kalite standartlarına üretim yapan Ersu, 1999 yılında ISO 9001:2000 ve 2005 yılında da HACCP belgelerini de almış bulunuyor.
Akman Holding ve Ali Akman hakkında:
1981 yılında kurulan Akman Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Ali Akman yürütüyor. Akman, Robert Kolej’i bitirdikten sonra üniversite eğitimini İngiltere ve Almanya’da yaptı. Türkiye’ye 1981 yılında dönen Akman, özel bir şirkette iş hayatına adım attı. İlk işi çalıştığı şirket adına 24 adet panzer ithalatı yapmak oldu. Kendi işini kuran Akman, meyve suyu ticaretine başladı ve Türkiye’nin ilk meyve suyu ihracatını 1982 yılında Amerika’ya gerçekleştirdi. Akman, 1984 yılında Konya’da Ersu’yu satın aldı. Akman Holding, meyve suyunda Ersu ve Golden markaları ile üretim ve ihracat yapıyor. Bugün Akman Holding (Türkiye) ve SAMM Holding (Kanada) sanayicilik (meyve suyu, plastik), turizm ve inşaat gibi değişik alanlarda faaliyet gösteriyor. Şirketler Akman Holding ve SAMM Holding bünyesi altında bulunuyor. Turizm alanında da faaliyet gösteren Akman Holding’in Ankara’da iki (SAMM Hotel ve Capital Plaza) ve Kanada’da yedi olmak üzere toplam 2 bin yatak kapasiteli dokuz adet oteli bulunuyor. İnşaatta ise Türkiye’nin ilk condominium projesini 1997 yılında Ankara’da inşa eden Akman Holding, ayrıca alışveriş merkezi hastane, fabrika binaları gibi çok çeşitli inşaat işlerine imza attı. Bugüne kadar Arjantin, İtalya, İran, Hindistan ve Çin’de birçok tesis kuran Akman Holding, en son 1994-2011 arasında Çin’de üç meyve suyu tesisi hayata geçirdi ve işletti. Halen grup bünyesinde 750 kişi doğrudan istihdam ediliyor. Ayrıca binin üzerinde sözleşmeli personel bulunuyor.