Ev sahipleri evlerini kiraya verirken kiracılardan depozito talep edebiliyorlar. Yasal olan bu ödeme kanun ile ev sahiplerine verilmiş bir haktır. Depozito alınması herhangi bir nedenle yasalara aykırı olmamaktadır. Ancak bunun belirli sınırlar içerisinde olması gerekmektedir. İlgili kanun maddesi ile ev sahiplerinin ne kadar depozito bedeli alabileceklerinin çerçevesi çizilmiştir.
DEPOZİTO NEDİR?
Depozito ev sahiplerinin kendilerini biraz olsun güvence altına almalarının yoludur. Kira sözleşmesi yapılırken yani kiracılık başlarken ev sahipleri kiracılardan depozito talep ederler. Bu depozito ödemesi yapıldığında ev sahipleri için bir gelir değildir. Bir anlamda kiracı tarafından ev sahibine ödünç para verilmektedir.
Eğer kiracı evi teslim ederken eve bir zarar vermişse o zarar depozitodan tahsil edilebilir. Eve verilen zarar depozito bedelinin bir kısmı ile karşılanabiliyorsa ev sahibi kalan parayı aynı şekilde kiracıya iade etmekle yükümlüdür. Bunun tam tersi durumda ise depozito bedeli masrafı karşılamıyorsa kiracı üste para vermek durumundadır. Ancak bu maliyetler karşılıklı anlaşma ile belirlenmelidir. Ev sahipleri kafalarına göre depozitodan masraf kesintisi yapamazlar.
DEPOZİTO SINIRI NEDİR?
Yasalara göre ev sahipleri depozito bedelini belirli sınırlar içerisinde belirlemekte özgürdürler. Bazı ev sahipleri hiç depozito istemezken bazı ev sahipleri de çok yüksek depozito bedeli talep edebiliyorlar. Yasalara göre depozito bedeli 3 aylık kira bedelinden fazla olamaz. Bu sınırın üzerinde tahsil edilmek istenen depozito bedelinin hukuki bir tarafı yoktur. Kiracılar bu sınır dışındaki ödemeleri yapmak zorunda değiller.
Ev sahipleri ile kiracılar arasında depozito anlaşmazlıkları en çok yaşanan anlaşmazlıklar arasındadır. Taraflar genellikle bu anlaşmazlıkları mahkeme yoluyla çözebiliyorlar. Ev sahipleri eve verilen zararı ispat etmeleri halinde depozitodan kesinti yapabiliyorlar.