İstanbul’da son yıların en fazla yabancı kişilerin konut aldığı bu dönemde artan yabancı nüfusunda artış var buna bağlantılı olarak yabancı emlakçı sayısı da artış yaşanıyor.

Birçok Suriyeli, İranlı, Afganistanlı emlakçılar yetki belgesiz olarak çalışıyor. Yüksek hizmet bedelleri almalarının yanı sıra sahte veya problemli projelerden yapılan satışlar ile oluşturdukları mağduriyetler hat safhada. Öte yandan bu emlakçıların yasal bir statüsü olmadığı için şikâyet edilecek merciler de yetersiz.

Yetki belgeleri yok

Son zamanlarda İstanbul’da birçok yabancının emlakçılık yaptığını kaydeden 25 yıllık gayrimenkul danışmanı Kadir Özel “Suriyeliler, İranlılar, Iraklılar hatta son zamanlarda Afganlar… İstanbul’un yabancı nüfusu arttıkça yabancı emlakçıları da artıyor. Ancak bu kişiler bu işleri yetki belgesi olmadan bilinçsizce bu işi yapıyorlar.

yabancı-konut-satışları

Yetki belgesiz aracılık faaliyetleri sektörümüzün en önemli problemlerinden biri. İlan sitelerinin yanı sıra sosyal medya araçları ile verdikleri reklamlar ile müşteri bulan aracılar, kayıt dışı faaliyet göstermeye devam ediyor. 2022 Ocak-Ağustos döneminde en çok yabancı sermayeli şirket kuruluşu sayısına baktığımızda rekor sayıda bir artış var. Bu sene içinde 28'i Anonim Şirket, 689 Limited olmak üzere toplamda 717 şirket kuruldu”

‘Şikâyet edemiyorsunuz’

Yabancı ve kayıt dışı emlakçıların hem kiracılar ve ev sahipleri hem de diğer emlakçılar açısından birçok soruna neden olduğunu aktaran Özel, “Yetki belgesiz yapılan bu denetimsiz faaliyetler nedeniyle birçok sorun ortaya çıkıyor. Yüksek hizmet bedellerinin alınması, sahte satışlar, problemi olan projelerden yüksek rakamlarla yapılan satışlar ile oluşturulan mağduriyetler hat safhada. Yasal bir statü olmadığı için de şikâyet edilecek merciler yetersiz. 

yabancı-emlakçı

Bakanlığın Taşınmaz Ticareti Bilgi Sisteminde yer alan İhbar menüsü de bu konuda ihtiyaçları karşılamıyor. İhbar edilebilmesi için şirket unvanı konumu adresi vb. bilgiler isteniyor. Lakin bu bilgiler hiçbir yerde zaten yok. Ayrıca sektörü de olumsuz yönde etkiliyorlar” Önümüzdeki yıllara bu sorunlu satışları sıkıntılarını burada yıllardır bu içi yapan yerli emlakçılar çekecek yabancı emlakçıları yüksek rakamlarda karlarını edip çekip gidecekler sıkıntısı bize kalacak 25 yılı aşkın süredir İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde bir çok satışların kapanışını yapmış olan Gayrimenkul Danışmanı Kadir Özel sorunu şimdiden kökünden çözülmez ise ileride daha büyük somunlarla ve sıkıntılarla karşılaşacağız.

Sektörün en önemli sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 21 No.lu Gayrimenkul Hizmetleri Komite Başkan Adayları 9 kasımda seçilmeleri halinde ilk yapmaları gereken sorunun bu olduğunu düşünüyoruz. “ilk yapılması gereken bu konuda denetimlerin artırılmasını sağlanması ve yetki belgesiz hiçbir tane yerli veya yabancı emlakçının bu işi yapamaması gerekiyor. Yeni takip sistemleri geliştirilmesi. Sektörümüzde kayıt dışı çalışanlara yönelik denetimlerin sıklaştırılmasının takipçisi olmalarını arzu ediyoruz. Çünkü sektörün en büyük sorunu yetki belgesiz yapılan aracılık işlemleri ve denetimlerdeki eksiklikler.